Oklopna vozila Vojske Srbije povučena iz blizine Jarinja

192

Oklopna vozila Vojske Srbije koja su ranije bila parkirana na oko dva kilometra od graničnog prijelaza Jarinje na sjeveru Kosova, danas više nisu na tom mjestu, javlja Al Jazeera.

Granični prijelazi su za saobraćaj blokirani od 20. septembra, kada je Vlada Kosova zabranila ulazak vozilima s registracijom Srbije. Srbi sa sjevera Kosova deveti dan blokiraju saobraćaj na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak.

Srbi protestiraju i zbog prisustva specijalnih jedinica kosovske policije na sjeveru Kosova.U blizini prijelaza bila su oklopna vozila snaga sigurnosti Srbije, a prostor oko Brnjaka i Jarinje u više navrata nadlijetali su avioni Vojske Srbije.

Mjera zamjene registarskih oznaka prilikom ulaska u Srbiju građana Kosova s kosovskim tablicama provodi se deset godina.Kako javlja novinar Al Jazeere Zoran Kosanović sa graničnog prijelaza Jarinje, situacija je trenutno mirna, a saobraćaj je i dalje blokiran.

Putnici koji dolaze iz pravca Beograda i idu ka Sjevernoj Mitrovici ili Prištini, pješice prelaze ovaj prijelaz. Zatim idu otprilike kilometar do prve blokade i onda još par kilometar duž parkiranih kamiona koji su blokirali saobraćaj na ovom prijelazu, a slična situacija je i na prijelazu Brnjak.

KFOR je jučer saopćio da će pojačati patrole na čitavom Kosovu, pa i na sjeveru. Ono što se nezvanično spekuliše je da će jedinice KFOR-a zamijeniti kosovske jedinice u blizini prijelaza Jarinje i Brnjak. Međutim, zvaničnih potvrda takvih informacija nema.

Izvor: Al Jazeera
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *