Orban proglasio vanredno stanje u Mađarskoj

Handout file photo dated July 30, 2017 of marines fire an M777 howitzer high-explosive round during an integrated training exercise at Marine Corps Air Ground Combat Center, Twentynine Palms, CA, USA. U.S. President Joe Biden pledged $ 800 million in more weaponry for Ukraine on Thursday April 21, 2022, and said he would ask Congress for more money to help bolster support for the Ukrainian military as it faces a fresh onslaught by Russia on its eastern flank. Marine Corps,Image: 686149429, License: Rights-managed, Restrictions: *** HANDOUT image or SOCIAL MEDIA IMAGE or FILMSTILL for EDITORIAL USE ONLY! * Please note: Fees charged by Profimedia are for the Profimedia's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. Profimedia does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you (the user) expressly agree to indemnify and to hold Profimedia and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against Profimedia arising out of or connected in any way with publication of the material. Profimedia does not claim any copyright or license in the attached materials. Any downloading fees charged by Profimedia are for Profimedia's services only. * Handling Fee Only ***, Model Release: no, Credit line: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Danas je 90. dan rata u Ukrajini. Sva najnovija dešavanja možete pratiti u našem blogu uživo.

Peskov: Razgovor Putin-Vučić nije planiran u skorije vreme

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne planira da u skorije vreme razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, piše portal RIA Novosti na ruskom.

Predstavnik za medije predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da ne postoje konkretni planovi za razgovore Putina i Vučića, ali da se razgovor može održati ako za tim bude bilo potrebe.

Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN
18:05

BBC: Poginuo još jedan ruski general

General-major ruskog ratnog vazduhoplovstva Kanamat Botašev eliminisan je u Ukrajini, prenosi Bi-Bi-Si pozivajući se na tri anonimna izvora.

18:00

Volkova: Severodonjeck je drugi Mariupolj

Severodonjeck je Mariupolj 2. Nema nema struje, nema vode — samo rusko bombardovanje tepih bombama non-stop. Jedina preostala bolnica dobija na desetine žrtava dnevno uprkos tome što se zgrada jedva drži.

Anastasija Volkova stalno izveštava iz svog rodnog grada — heroja.

17:57

Španski premijer: Švedska i Finska biće na samitu NATO-a u Madridu

Švedska i Finska, koje su prošle nedelje podnele zvanične kandidature za članstvo u NATO, prisustvovaće samitu alijanse u Madridu u junu, rekao je španski premijer na forumu u Davosu.

„Naravno” da će dve nordijske zemlje biti u Madridu na samitu koji će se održati od 28. do 30. juna, rekao je Pedro Sančez, koga je o tome pitao predsednik Svetskog ekonomskog foruma (VEF) Borhe Brende.

„Ovo su dve velike demokratije… i verujem da je veoma važno da ih imamo kao saveznike u NATO-u“, nastavio je Sančez. 

Pedro Sančez Foto: EPA-EFE/Lavandeira jr
17:51

Moskva: luka Mariupolj potpuno deminirana

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je potpuno završeno deminiranje luke Mariupolj na jugu Ukrajine.

U saopštenju se navodi su tokom ispitana 134 objekta, a da je pronađeno i neutralisano više od 12.000 eksplozivnih predmeta i oružja “koje su ukrajinski militanti napustili“, prenosi RIA Novosti.

Agencija navodi da se u gradu uspostavlja miran život, da su počeli da rade javni prevoz i benzinske pumpe i da su otovrene četiri od pet bolnica.

17:00

82 odsto Ukrajinaca protiv teritorijalnih ustupaka Rusiji

Novo istraživanje pokazalo je da 82 odsto Ukrajinaca veruje da njihova zemlja ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo da se odrekne nijednog dela svoje teritorije kao dela mirovnog sporazuma sa Rusijom.

Istraživački Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju razgovarali su sa 2.000 odraslih građana Ukrajine između 13. i 18. maja. Otkrili su da čak 82 odsto ispinika ne podržava teritorijalne ustupke.

16:33

Rusija zabranila ulazak u zemlju za 154 britanska poslanika

Rusija je uvela sankcije za 154 člana britanskog Doma lordova, gornjeg doma parlamenta, i zabranila im ulazak u zemlju, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je objasnilo u saopštenju, ovaj potez je odgovor na odluku britanske vlade da stavi na crnu listu skoro sve članove ruskog Saveta federacije, godnjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije, prenosi TAS S.

16:32

“Ruski lopovi kradu ukrajinsko žito”

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je utorak da je sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom razgovarao o vojnoj pomoći i načinima da se deblokira ukrajinski izvoz hrane.

“Ruski lopovi kradu ukrajinsko žito, utovaruju ga na brodove, prolaze kroz Bosfor i pokušavaju da ga prodaju u inostranstvu”, napisao je Kuleba na Tviteru.

“Poziva sve države da ostanu na oprezu i odbiju sve takve predloge. Ne kupujte ukradeno. Nemojte da postajte saučesnici u ruskim zločinima. Krađa nikada nikome nije donela sreću”, dodao je.

16:22

Satelitski snimci navodne krađe žita

Pojavili su se satelitski snimci sa Krima na kojima se vide ruski brodovi na koje se navodno utovaruje ukradeno žito iz Ukrajine.

Snimci su nastali uz pomoć satelita firme Maksar Tehnolodžis pa se navodi da su nastale 19. i 21. maja.

16:05

Ukrajini stigla najubojitija pošiljka oružja do sada

Prvi primerci moćnih američkih haubica M777 stigli su u Ukrajinu, zajedno s ukrajinskim vojnicima koji su obučeni za njihovo korišćenje.

Ukrajinska 55. artiljerijska brigada opremljena je s desetak primeraka ovog najubojitijeg oružja koje su zapadne države dosad poslale Ukrajini, a vojnici koji se s njime služe, kao i njihovi zapovednici nadaju se kako će upravo ono pomoći Ukrajincima da odnesu pobedu u krvavom sukobu s ruskom vojskom koji traje već tri meseca.

Foto:ABACA / Abaca Press / Profimedia
15:52

Nova.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.