Osmak već mjesec dana ne pohađa nastavu u školi, razlog – roditelji ne daju da nosi masku; “Zgužvao je i bacio”

109

Učenik osmog razreda OŠ Krapinske Toplice sad već ne pohađa školu punih mesec dana.

Njegovi roditelji se protive da on, kao i sva druga deca, nosi masku dok prolazi školskim hodnicima.

Iako je 20. septembra, nakon sastanka u kancelariji direktora Samsona Štibohara, a potom i poseta socijalnih radnika porodičnom domu dečaka, s roditeljima sklopljen dogovor da će dečak dolaziti na nastavu s maskom, dogovor je poštovan tačno jedan dan. Nakon tog ponedeljka, dečak više nije dolazio na nastavu. Barem ne na način kako je to dogovoreno.

Prema saznanjima Jutarnjeg, petnaestogodišnjak je jednoga jutra iskoristio dolazak dostave da se bez maske “prošvercuje” u školu.

Zgužvao masku

“Iskoristio je priliku, došao do dežurnog koji mu je dao masku, on ju je zgužvao, bacio u kantu za smeće i uprkos negodovanju dežurnog otišao u učionicu.

Onde mu maska ne treba jer je osiguran razmak. Provocirao je i pravio scene. Vrlo neugodno. Dečak je u tolikoj meri izmanipulisan da je i sam postao manipulator”, požalila se zaposlena u školi. Ona, kao i svi drugi u školi, ne želi imenom i prezimenom više da istupa u medijima.

“Ko god je javno nešto rekao, navukao je na sebe gnev antimaskera, predvođenih učiteljicom Bernardom Jug. Vređanja, pretnje – a zaštite niotkud.

Jedina promena je da, nakon što su valjda bili upozoreni, više ne šalju privatne mejlove, ali i dalje na svojoj Fejsbuk stranici pozivaju na linč. I nikome ništa. Nemoć sistema je ono što sad plaši, a ne antimaskeri”, kažu u školi.

Direktor Samson Štibohar, koga u tim objavama nazivaju fašistom, gestapovcem, sotonom i Hitlerom, ne zvuči optimistično.

“Učenik ne ide na nastavu jer ga roditelji odbijaju pustiti u školu s maskom, koju mora nositi samo na prolasku školskim hodnicima. Mi smo izrekli meru koja je u našoj ingerenciji, a dalje postupanje je u domenu Centra za socijalni rad”, rekao je za Jutarnji direktor.

Iako neće reći o kojoj je tačno meri riječ, Jutarnji saznaje da je zbog neopravdanih sati, a čiji je dozvoljeni limit dečak višestruko premašio, osmak dobio opomenu. To je tek prva mera, nakon koje slede ukor, strogi ukor i preseljenje u drugu školu.

Ni Centar za socijalni rad nije dosad preduzimao oštrije mere.

“Pratimo razvoj situacije. Utvrđeno je da dečak ne pohađa nastavu i razmatramo dalje postupanje, štura je u odgovorima direktorka Centra Zabok.

Mediji nezvanično prenose da je i Centar dosad izrekao tek upozorenje roditeljima da su u obavezi slati dete u školu.

Budući da su se roditelji o to oglušili, predstoje tri mere. Prva je stručna pomoć u ostvarivanju roditeljskih obaveza, potom mera intenzivne pomoći i nadzora, a krajnja je mera odvajanje deteta od porodice. Ove mere ne moraju nužno slediti jedna drugu, Centar ima mogućnost da odmah primeni meru izdvajanja.

Centar, saznaje Jutarnji, intenzivno razmatra neku od strožih mera, a hoće li dečaka da odvoje od porodice, ne žele da kažu.

Otkazali im advokati

Antimaskeri, njih desetak, koji su provalili u školu, isprepadali učenike i zbog kojih je ispred škole postavljena služba bezbednosti, pred školu dolaze sve ređe i u sve manjem broju. Nakon upada u školu, izdani su im prekršajni nalozi.

Prvih mesec dana ove školske godine učenici iz Krapinskih Toplica neće zaboraviti. Uz radnike bezbednosti, policiju i antimaskere, u školu su dolazile i delegacije iz ministarstava.

Mesec dana kasnije situacija je, čini se, na početku. Dečak u školu ne ide, čeka se odgovor nadležnih institucija. Jedina je razlika da više ne sedi pred školom sve vreme nastave, nego dođe s ocem na desetak minuta i ode. Advokati koje su angažovali roditelji, čini se, otkazali su punomoć.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *