Ostaci Hadži Danušine džamije u Bijelom Polju najvjerovatnije biće proglašeni kulturnim dobrom

143

Ostaci Hadži Danušine džamije u Bijelom Polju najvjerovatnije biće proglašeni kulturnim dobrom, arheološka istraživanja pokazala manjkavosti Zakona

Upravi za zaštitu kulturnih dobara biće upućena inicijativa da ostaci Hadži Danušine džamije u Bijelom Polju dobiju status – kulturno dobro. To je za Pobjedu saopštila Marija Jabučanin koja je sa kolegama iz Centra za konzervaciju i arheologiju privela kraju arheološka zaštitna istraživanja na Gradskom trgu u Bijelom Polju.

Pored inicijative da džamija bude proglašena kulturnim dobrom, prema riječima Jabučanin, uslijediće i sveobuhvatna konzervacija i izrada projekta za konačnu integraciju otkrivenih temelja u izgled savremenog trga.

Pored arheološkinje Jabučanin, u istraživačkom timu bili su i arheolozi Blažo Bošković i Stanko Jovanović.

PROBLEMI

Jabučanin je kazala da je ovo istraživanje pokazalo, po ko zna koji put kad je u pitanju ova vrsta zaštite, tj. ona koja se sprovodi nakon slučajnih otkrića prilikom različitih infrastrukturnih radova, manjkavosti Zakona o zaštiti kulturnih dobara i ustanovljene procedure obezbjeđivanja finansija.

Naime, na osnovu člana 88 stav 6 ovog Zakona, na koji se Uprava za zaštitu kulturnih dobara poziva prilikom izdavanja rješenja o sprovođenju zaštitnih istraživanja od strane ustanove koju je osnovala Vlada, tj. JU „Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore“, propisano je da troškove arheoloških istraživanja i nadzora snosi država ukoliko sa investitorom građevinskih radova nije drugačije dogovoreno.

– Ovo znači da je Zakonom data mogućnost da se odgovornost u nedogled prebacuje sa jednog subjekta na drugi, sa investitora na Ministarstvo kulture i medija i obrnuto, i to najčešće kad se u zaštitna istraživanja već uđe, jer je rok njihove realizacije samo mjesec dana – objasnila je Jabučanin.

U ovom slučaju, Opština Bijelo Polje kao investitor je preuzela dio obaveza. Opredijeljena sredstva, međutim, nijesu dovoljna da pokriju troškove koji su već načinjeni zbog roka realizacije istraživanja koja su Rješenjem Uprave limitirana na 2. avgust ove godine.

Izvor: Pobjeda
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *