OVAKO ĆE SE ŽIVJETI U “NOVOJ CRNOJ GORI” Minimalac 450, prosječna neto plata 700 evra

146

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je na današnjoj konferenciji za medije izneo “Maršalov plan” za Crnu Goru koji, između ostalog, predviđa minimalnu zaradu 450 eura, i povećanje svih zarada u državi za otprilike oko 17 odsto. Sa te dve mere ministar veruje da će Crna Gora do kraja sledeće godine doći do 700 evra prosečne neto zarade. U narednoj godini, kaže, biće ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje na zarade.

On je istakao da su ove mere deo programa “Evropa sada” kojim se želi obezbediti dostojanstvo radnika, privući nove investicije i poslati poruka mladima da ne napuštaju Crnu Goru, piše CDM.

– Ovaj plan predviđa smanjenje poreskog opterećenja na zarade sa sadašnjih 39 na 21 odsto i time omogućavanje povećanja zarada, objašnjava Spajić.

Država se takođe odriče prihoda u korist rasta privrede i dostojanstvenih primanja radnika.

– Nema više doprinosa za zdravstveno osiguranje, jer svaki građanin Crne Gore ima pravo na zdravstvenu zaštitu, uz već najavljeno povećanje nivoa akciza na proizvode koji štete zdravlju građana, navodi Spajić, dodajući da će doprinosi za zdravstveno osiguranje biti ukinuti od 1. januara.

Plan predviđa i uvođenje neoporezivog dela zarade na 700 evra bruto zarade, kao i progresivnog oporezivanja zarada, time smanjujući na minimum sivu ekonomiju na tržištu rada.

Najavio je i olakšice za preduzetnike i mikro preduzeća, uvođenje progresivnog oporezivanja dobiti pravnih lica.

– Novi izvori prihoda su i Usvajanje novog Zakona o igrama na sreću, kao i reprogram poreskog duga. Sa pomenutim povećanjima doći će do usklađivavanja penzija i drugih socijalnih davanja na godišnjem odnosno polugodišnjem nivou. Ovo je godina socijalne pravde, najavio je Spajić.

Ovo je, kaže, samo prvi korak, a nastavak će biti usmjeren na reformu penzijskog sistema i optimizaciju javne uprave.

Spajić je saopštio da će sve ove mjere biti dio prijedloga budžeta za narednu godinu, kojeg će Skupštini dostaviti do 15. novembra.

Blic.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *