OVE MOBILNE TELEFONE MOŽETE DA BACITE OD 27. SEPTEMBRA Proverite da li ste na spisku! Ako jeste, znajte da posledice mogu biti ozbiljne

205

Nova važna informacija u svetu telefona koja se možda tiče i vas. Prema zvaničnim informacijama, mnogi android telefoni uskoro neće imati nikakvu funkciju, pa ukoliko ih imate, to znači i da možete da ih bacite.

Reč je o telefonima koje je Gugl uveo još u decembru 2010. godine, a poslednju verziju ovog sistema je proizveo u septembru 2011. U pitanju su pametni telefoni sa operativnim sistemom Android 2.3.7 (poznatijima i kao Gingerbread / Medenjak).

I upravo na svima njima od 27. septembra ove godine praktično prestaje podrška i sa njima više nećete moći da se prijavite na Google nalog. A, to znači, da će vam praktično biti onemogućeno korišćenje gotovo svih aplikacija na telefonu.

Još jednostavnije objašnjeno, u slučaju da koristite ovaj telefon, na njemu nećete moći da koristite Guglove aplikacije kao što su Gugl mape, Gmejl, Jutjub, Gugl Plej i sl. niti ćete moći da ažurirate, instalirate i koristite bilo koju drugu aplikaciju.

Iz kompanije su najavili da kada budete pokušali da se ulogujete u svoj nalog ili koristite neku od Guglovih aplikacija, možete očekivati da vam iskakače “sistemska greška” koja će vas upozoriti na postojanje greške kod vašeg korisničkog imena i lozinke.

Prema zvaničnim Guglovim statistikama u svetu je 0,3 odsto svih telefona sa Android operativnim sistemom ima instaliran Android 2.3.7. Zvuči malo, ali nije za zanemariti imajući u vidu ukupan broj mobilnih aparata.

Način da zaobiđete zabranu

Jedno rešenje da izbegnete posledice jeste da zamenite telefon za onaj koji u sebi ima instaliran Android 3.0 i noviji. Drugo je, kako je u zvaničnoj objavi naznačio Zek Polak “menadžer zajednice”, da neke od Guglovih servisa pređete da koristite putem pretraživača.

Blic.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *