OVO SU IZVUČENI DIJELOVI SRUŠENE LETJELICE U ZAGREBU! Ministar: Moguće da je eksplodirala pri padu! Nismo zadovoljni NATO reakcijom!

118

Ministar odbrane hrvatske Mario Banožić potvrdio je pretšostavke da le bespilotna letelica koja se srušila u centru Zagreba nosila eksplozivnu napravu, da će dalja istraga utvrditi više detalja ali i da je jasno da Hrvatska nije zadovoljna reakcijom NATO zemalja.

“Istraga je ušla u završnu fazu. Na početku istrage dobili smo saznanja da se na određenim fragmentima nalaze elementi eksploziva i moralo se pristupiti opreznijem načinu vađenja letelice i otkloniti rizik od nekog tragičnog događaja.

Zato je i ispražnjen paviljon i mnogi su udaljeni s ovog područja. Pronađena je crna kutija, očekujemo da ćemo iz nje izvući podatke o letu. To ćemo uporediti s drugim krakom istrage, koji radimo s članicama NATO-a, i na osnovu odraza koji se pojavljivao u radaru rekonstruisati tačno odakle je došla letelica”, rekao je Banožić.

“Pronađeni su tragovi eksploziva i tragovi koji upućuju da ovo nije bila izvidnička letelica. Našli smo delove aviobombe. Zaključili smo da je takođe sovjetske proizvodnje, kao i ostali elementi, i odvezena je s ovog područja.

Nakon analize ćemo moći reći koji je tip i svrha. Zasad možemo reći da se radi o aviobombi koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje”, kazao je.

“Ovo, osim lokacije, dovodi u pitanje i s čije je strane – ruske ili ukrajinske. Postoje elementi da je mogla doći s obe strane. Ovo područje je sad sigurno, nema eksplozivnih sredstava, ali momci iz Vojne policije i MUP-a će sad još pogledati je li ostalo nešto unutra. Letelica je izvađena”, rekao je Banožić.

Moguće da je eksplodirala pri padu

Banožić je napomenuo da “bombe više nema”.

“Bila je bomba, nema je više. To je prošlo svršeno vreme.” rekao je. On je potvrdio je da je bomba eksplodirala, ali se još ne zna kada.

“To će se sada tačno utvrditi kada je imala reakciju”, odgovorio je na pitanje je li bomba eksplodirala pri padu.

“Nezgodno je kad u javnost izađe da je reč o eksplozivnoj napravi koja se nalazi ovde. To je ono što mislim da nije trebalo da se dogodi. Reč je o fragmentima bombe. U ovom trenutku, po našim saznanjima, nema eksplozivne naprave, ali još ćemo proći dublje u zemlju da ne bi slučajno negde nešto ostalo”, rekao je.

Dodao je da su sve prošli pirotehničari. “Ima i kerozina i hidrauličnih ulja. Mehanizacija je korištena da bi otkopala letelicu kako bi se sigurno vadila. Bager nije vadio letelicu, nego samo otkopavao”, rekao je.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *