PAD MARIJUPOLJA: POČETAK KRAJA ILI KRAJ POČETKA RATA? Putin bi osvajanjem ovog grada ostvario TRI VELIKA CILJA i diktirao uslove mira. Ali, da li mu je to dovoljno?

Gotovo pet nedelja vode se borbe u Ukrajini, a posle svega čini se da je ključ rata u Marijupolju, drugom najvećem gradu u Donjeckoj oblasti.

Suočena sa neuspesima na drugim delovima fronta Rusija bi mogla, ako osvoji Marijupolj, čak i da proglasi pobedu u ratu pošto će na taj način ostvariti kopnenu vezu između Krima i Donbasa, a i poraziti ozloglašeni pronacistički bataljon ukrajinske vojske “Azov”, što im je bio i jedan od proklamovanih ciljeva, smatraju pojedini analitičari.

Već više od nedelju dana ruske snage ne napreduju u Ukrajini iako vrše stravična razaranja u većim gradovima, pre svega u Kijevu. Kako nije ni blizu osvajanja čak ni Harkova, na istoku, blizu ruske granice, a kamoli prestonice Kijeva, utisak je da je prvi cilj ruske vojske potpuna kontrola južnog fronta. Zbog toga su toliko značajne borbe koje se vode u Marijupolju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.