Pao „narkos svih narkosa“, u akciji srušen helikopter, poginulo 14 vojnika FOTO

188

Jedan od osnivača narko kartela Gvadalahara Rafael Karo-Kvintero (69), poznat pod nadimkom Narko de Narkos, uhapšen je u meksičkom gradu Gvačoči, javili su sinoć meksički mediji.

Devet godina nakon izlaska iz zatvora, Karo-Kvintero je ponovo uhapšen, potvrđeno je meksičkom portalu „Infobae“.

Za poznatim narko bosom su izdata dva naloga za hapšenje – jedan je izdao meksički državni tužilac, a traže ga i Sjedinjene Američke Države.

Pravosuđe SAD ponudilo je nagradu od 20 miliona dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja, što je bila najveća ponuđena nagrada za jednog begunca.

Do pre nekoliko sati, FBI ga je smatrao jednim od 10 najtraženijih ljudi na svetu, prenosi Tanjug.

Na poternici FBI piše da je Karo-Kvintero trenutno član Sinaloa kartela, gde je i rođen.

Foto: Tanjug/FBI/ AP, File

“Bio je sakriven u planinama i nije silazio odatle”, rekao je bivši šef DEA Mark Vidžil za “Milenio”.

Izvor u ministarstvu ratne mornarice potvrdio je hapšenje za AFP, ali nije hteo da iznosi detalje. “Guardijan”, koji za Kvintera navodi da je “narkos svih narkosa”, uhapšen je u petak oko podneva nakon što ga je potražni pas Maks pronašao kako se skriva u grmlju na području mesta San Simon u meksičkoj državi Sinaloa. Lokacija na kojoj je uhapšen je u planinskom području blizu granice s državom Čiuaom.

Gotovo istovremeno, u blizini priobalnog grada Los Mokisa srušio se helikopter “Blek Hok” meksičke mornarice u kojem je bilo 15 ljudi, a njih 14 je na mestu poginulo. Prema prvim informacijama, uzrok pada je “nesrećan slučaj”, ali sve je još pod istragom.

Stručnjaci ističu da je ovo najvažnije hapšenje u šestogodišnjem mandatu predsednika Meksika Andresa Manuela Lopeza Obradora, čak važnije i od hapšenja narko bosa Hozea Antonija Hepeza Ortiza, vođe moćnog kartela Santa Rosa de Lima, koji je uhvaćen u oktobru 2021.

Karo-Kvintero je tražen zbog navodnog učešća u otmici, mučenju i ubistvu specijalnog agenta DEA Enrikea Kikija Kamarene 1985. godine.

Međutim, dve godine kasnije sud je ponovo izdao poternicu za njim.

Karo-Kvintero je sa Migelom Anhelom Feliksom Galjardom i Ernestom Fonsekom Kariljom osnovao kartel Gvadalahara.

Nova.rs




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *