Pazarac koji je još 1961. godine išao na Hadždž automobilom

168
Pazarac koji je još 1961. godine išao na Hadždž, automobilom i to Mercedesom??
Te 1961. godine, naš Pazarac Ibrahim Šabanić, služio je vojni rok u Tuzli. U tom gradu sprijateljio se sa poznatim tuzlanskim taksistom Mithatom Husejinefendićem sa kojim je nakon završetka vojnog roka i krenuo put Meke I Medine.
Put od Tuzle je vodio preko Novog Pazara, Niša, Bugarske, Turske, Sirije, Jordana, Iraka do Saudijske Arabije..
U to vrijeme nijesu bili izgrađeni putevi preko pustinja, niti su imali navigacije. Služili su se samo jednim kompasom, kojeg je Ibrahim donio iz armije. Na galeriji automobila, bili su koferi puni odjeće i prostirki, koje su morali nositi, jer su dosta često noćijevali u pustinji.
Za taj vakat to je bila neviđena avantura.
Put je trajao cijelih 32 dana do odredišta, dok bi se vremenske prilike mijenjale na svakih 3-4 dana. Temperature su varirale od 10-45 c.
Na samom putovanju doživjeli su nekoliko neželjenih situacija, većinom kroz Bugarsku (pljačke), dok se Mercedes nijednom nije pokvario.
Nakon obavljenog Hadždža, oni su u Bosnu i Hercegovinu, a uz pomoć nekoliko hadžija koje su tamo upoznali, dovezli još tri kombija, kupljenih negdje u okolini Niša, a sve sa ciljem da sljedeće godine njima voze ostale koji budu zainteresovani za odlazak na Hadždž.
Tako je i bilo. Već 1962. godine, put Saudijske Arabije iz Bosne je krenulo dvadeset ljudi, a iz Sandžaka četvoro.
Ibrahim je ostao živjeti u Tuzli i raditi svoj posao sve do 1968. godine, kada je uslijed boljesti preselio na Ahiret u Istanbulu. Njegovi potomci i danas žive u Turskoj, pod prezimenom Sandžakli. Njima se i zahvaljujem na fotografijama. Nastavak priče ubrzo.
Fb stranica Stari DedoKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *