Fascinira svojom zapremniom, u nju bi moglo da stane 40 najvećih njujorških oblakodera.

Dugačka je devet kilometara, sastavljena je od 150 pećinskih prostorija i nekoliko podzemnih reka. Uz specifičnu mikro klimu, krasi je bujna vegetacija. Do sada je istraženo tek trećina tog područja, tako da su u budućnosti moguća nova iznenenađenja.

Najveća pećina na svetu je zapravo još veća!

Zahvaljujući otkriću sa nedavne ekspedicije, izgleda da je najveća svetska pećina, Son Doong, čak i veća nego što se ranije mislilo, javlja CNN. Prošlog meseca, troje britanskih ronilaca odvažilo se da istraži podvodne pećine Nacionalnog parka Phong Nha-Ke Bang, u Vijetnamu.

Foto: Shutterstock

Tokom ronjenja, otkrili su novi podvodni tunel koji povezuje Son Doong (Pećina planinske reke) s drugom ogromnom pećinom imena Hang Thung.

Najveća pećina na svetu

Son Doong se prostire na 38.5 miliona kubnih metara. Kada joj se uračuna i prolaz prema pećini Thung, biće veća za dodatnih 1.6 miliona kubnih metara.

“Moglo bi da se uporedi s time da je neko otkrio dodatan vrh na Everestu, zbog čega bi ta planina postala još viša za 1000 metara”, rekao je Hauard Limbert, tehnički savetnik kompanije Oxalis koja je organizovala ronilačku ekspediciju.

“Svaka pećina na svetu mogla bi komotno da stane u Son Doong. Njena veličina je neverovatna“, dodao je.

Foto: Shutterstock

Otkrivena tek 2009. godine

Pećinu Son Doong, jednu od najvećih svetskih prirodnih čuda, otkrio je sasvim slučajno  1990. godine stanovnik tog područja, Ho Khanh.

“Dok je lovio u džungli, Khanh je naišao na otvor u planini. Osetio je vetar i čuo zvuk reke, ali nakon što je otišao, više nije mogao da pronađe prolaz jer je bio prekriven lišćem“, rekao je Limbert.

“Khanh je mnogo, mnogo godina pokušavao ponovo da pronađe otvor i konačno je nas istraživače 2009. godine odveo do pećine Son Doong. Odmah smo shvatili da se radi o izuzetnom otkriću“, dodao je.

Foto: Shutterstock

Pećina sa svojom klimom i džunglama

Nakon što su naučnici iz Britanskog udruženja za istraživanje pećina (British Cave Research Association, BCRA) proučili i izmerili novootkrivenu pećinu, proglasili su je najvećom na svetu – tako velikom da bi u nju moglo da stane 40 nebodera grada Nju Jorka.

Pećina je imala i svoju mikroklimu i raznovrsne krajolike. Na primer, u njoj su se smestile dve džungle.

“Do sada smo istražili samo oko 30% Nacionalnog parka Phong Nha-Ke Bang, tako da nas čekaju još mnoga druga otkrića“, kazao je Limbert.