“Pero Ćamila Sijarića” biće dodijeljeno Marufu Fetahoviću, Novopazarskom pjesniku

202

Novopazarski pjesnik, pripovjedač i esejista, Maruf Fetahović dobitnik je književne nagrade „Pero Ćamila Sijarića“, koja se dodjeljuje kao dio obilježavanja 20. novembra – Dana Sandžaka u oblasti književnosti, saopštili su danas iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

U obrazloženju stručnog žirija stoji da književni rad Marufa Fetahovića će skoro sve vrijeme ostati čvrsto vezan za njegov Sandžak, kako onaj dio iz kojega je potekao (Bihor) tako i onaj u kome je proveo skoro cijeli život (Novi Pazar). U svojim je radovima izuzetno svjestan bošnjačkog jezičkog izraza svog podneblja, te ga kako u poeziji tako i prozi bogato baštini i nanaovo kreira, stoji u obrazloženju.Nagrada „Pero Ćamila Sijarića“ se dodjeljuje se kao dio obilježavanja 20. novembra – Dana Sandžaka u oblasti književnosti, a stručni žiri su činili prof. dr. Sead Šemsović, predsjednik te Fehim Kajević i dr. Fuad Baćićanin, članovi.Nagrada je prvi put dodijeljena 27. juna 2006. godine, književniku Faruku Dizdareviću.

Ostali dobitnici nagrade su: Ibrahim Hadžić, Zuvdija Hodžić, Sinan Gudžević, Zaim Azemović, Asmir Kujović, Safet Sijarić, Fatima Pelesić Muminović, Fehim Kajević, Refik Ličina, Faiz Softić, Murat Baltić, Safet Hadrović Vrbički, Redžep Nurović i Hajro Ikić.Dodjela ovogodišnje nagrade će biti upriličena u okviru obilježavanja Dana Sandžaka, u Bošnjačkom nacionalnom vijeću 19. novembra 2022. godine sa početkom u 18:30 sati, a u 19:00 održaće se promocija Interpretacija iz bošnjačke književnosti „Usmena proza Bošnjaka“, autorice Amire Dervišević.

behar tv
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *