Pet namirnica koje čiste krvne sudove od holesterola: Dovoljno je da ih jedete povremeno

136

Ova hrana čisti krvne sudove od holesterola, štiti vas od različitih bolesti i prekomjerne težine.

Svi znamo kako holesterol može da našteti našem tijelu, ali malo nas je svjesno kako tijelo može brzo da se regeneriše. Dovoljno je da povedete računa o načinu života, a pogotovo o ishrani.

Postoji čak pet namirnica koje uspješno čiste krvne sudove:

1. Morske alge

Pune su minerala, proteina, karotenoida i antioksidanasa. To je sve što je našem organizmu potreno da bi održao dobru funkciju cijelog tijela. Alge pomažu u snižavanju krvnog pritiska i češćenju krvnih sudova.

2. Plava riba: tuna ili losos

Masnoća iz plave ribe sadrži aminokiseline sa nevjerovatno korisnim svojstvima. Riječ je naravno o omega 3 masnim kiselinama, koje pomažu pri balansiranju nivoa holesterola i triglicerida u krvi.

3. Ovsena kaša

Ovsena kaša za doručak će nam dati energiju potrebnu da bismo izdržali do ručka. Ona će ubrzati i normalizovati metabolizam, a pored toga sadrži vlakna koja smanjuju sposobnost holesterola da se “prilijepi” za zidove arterija.

4. Soja

Izoflavoni, koji su dio njegovog nutitivnog sastava, značajno smanjuju holesterol u krvi i triglicerida.

5. Paradajz

Ako želite zdravo srce, kada je sezona – jedite paradajz. Ovo voće bogato je likopenom, snažan je antioksidans. Najbolja stvar vezana za paradajz je njegova svestranost: možete ga jesti kao salatu, u supi ili čorbi, ali i zapečen u rerni sa paprikom i plavim patlidžanom.

Antenam.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *