Pobjednička parada talibana u Kandaharu

2

Avion Qatar Airwaysa prvi je koji je sletio na aerodrom u Kabulu pod kontrolom talibana, a njime su doputovali članovi tehničke ekipe koja je pregledati aerodrom.

Talibani su proslavili povlačenje NATO snaga, predvođenih SAD-om, nakon 20-godišnjeg rata, ali za milione Afganistanaca ostaju životne nedoumice i nesigurnosti zbog sve gore ekonomske situacije.

Državni uposlenici mjesecima nisu dobili plate, a banke su jedva funkcionalne u državi koja je izolirana od međunarodnih finansijskih institucija od 15. avgusta i talibanskog preuzimanja vlasti.

Više od pola miliona Afganistanaca su interno raseljene osobe zbog višemjesečnih borbi talibanskih i državnih snaga.

Šef UN-a Antonio Guterres u utorak je upozorio na prijeteću „humanitarnu katastrofu“, dodavši kako su osnovne službe u opasnosti da „potpuno“ propadnu.

Novinar Al Jazeere Charles Stratford navodi kako u Afganistanu raste zabrinutost zbog formiranja nove vlade i zbog mjera koje će talibani poduzeti kako bi pomogli posrnuloj ekonomiji.

„Postoje ta ogromna pitanja kada je riječ o vlastima, uslužnim djelatnostima i ekonomiji koja krvari“, javio je Stratford iz Kabula, te ukazao kako odluka nekih institucija, kao što su Svjetska banka i MMF, da zamrznu raspodjelu pomoći državi predstavljati dodatnu veliku prepreku talibanima.

aljazeera.balkan
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.