POČELO POVLAČENJE PRIPADNIKA ROSU Kosovska policija odlazi sa Jarinja i Brnjaka

127

Prema dogovoru Beograda i Prištine postignutom u Briselu, predvideno je da se danas specijalne kosovske policijske snage, istovremeno sa srpskim barikadama, povuku sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Velika kolona sa pripadnicima KFOR-a je jutros oko 6 časova krenula prema severu Kosova i Metohije, prenosi Kosovo online.

U koloni su primetni italijanski i poljski vojnici, a KFOR će rasporediti svoje trupe na administrativnim prelazima i trebalo bi da ostanu naredne dve nedelje.

Pripadnici specijalne kosovske policije spremni su za povlačenje sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, javlja jutros izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Izveštač Tanjuga navodi da su prištinski specijalci na Jarinju spakovali rančeve, pokupili smeće i formirali kolonu vozila za polazak, a građani koji su protestvovali “pale” kamione kako bi oslobodili put.

Srbi su blokirali puteve kod Jarinja i Brnjaka pre 13 dana, kao odgovor na akciju privremenih vlasti u Prištini da pošalju specijalne jedinice na administrativne prelaze i uvedu privremene tablice za vozila sa srpskim tablicama na Kosovu i Metohiji.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević izjavio je jutros da su u skladu sa dogovorom koji je postignut u Briselu “počeli sa oslobađanjem jedne kolovozne trake kako bi jedinica Kfora mogle da prođu i zauzmu položaj” na prelazima Jarinje i Brnjak.

Kako navodi Radojević, pripadnici Rosu bi nakon toga trebalo da se povuku.

“Vidite i sami veliki broj pripadnika Kfora, očekujemo da sve prođe mirno i u skladu sa dogovorom i bez ikakvih problema”, rekao je Radojević za Kosovo onlajn.

Rok za odlazak kosovskih specijalnih snaga je danas do 16 časova, a oni su spremni da dočekaju Kfor, čije snage su je jutros oko šest sati krenule ka Jarinju i Brnjaku.

Jedinice Kfora sa 15 vozila približile su se administrativnom prelazu Jarinje, kako bi preuzele kontrolu.

Blic.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *