Podnesena krivična prijava protiv Milorada Dodika, opstrukcije bi ga mogle SKUPO KOŠTATI

171

U krivičnoj prijavi protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, načelnik Šabanović se poziva na informacije koje su dostupne iz medija a u kojima se navodi da Dodik nije dao saglasnost za angažman helikoptera i na taj način načinio znatnu štetu prirodnom bogastvu BiH.

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović podnio krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog opstruiranja donošenja odluke za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara na području te općine, saznaje portal “Istraga.ba”.

U prijavi su navedeni uslovi koji od 11. augusta vladaju na području općine Jablanica uslijed izbijanja požara.

Također, u krivičnoj prijavi protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, načelnik Šabanović se poziva na informacije koje su dostupne iz medija a u kojima se navodi da Dodik nije dao saglasnost za angažman helikoptera i na taj način načinio znatnu štetu prirodnom bogastvu BiH.

“Iz svega naprijed navedenog proizilazi da je osumnjičeni kao službeno lice u institucijama BiH, svjesno i u namjeri da drugom nanese štetu, u ovom konkretnom slučaju propustio ili odbio da reaguje jer je iskorištavanjem službenog položaja i neizvršavanjem svoje službene dužnosti počinio krivično djelo Zloupotreba položaja i ovlaštenja, iz Člana 220. stav 1. Krivičnog zakona BiH”, stoji u krivičnoj prijavi načelnika Jablanice.

Kako se navodi u prijavi Dodik je “kao službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine, svjesno i u namjeri da drugom nanese štetu, u ovom konkretnom slučaju propustio ili odbio da reaguje jer je iskorištavanjem službenog položaja i neizvršavanjem svoje službene dužnosti počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, iz Člana 220. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”.

– Posebno se naglašava da u konkretnom slučaju posljedice nepostupanja osumnjičenog, odnosno nepoduzimanje radnji za koje je isti ovlašten i dužan poduzeti, šteta se uvećava i posljedice bivaju sve veće, obzirom da se požar širi i ugrožava endemske vrste te ugrožava i zaštićena područja prirode, kako zbog vremenskih uslova, tako i zbog nemogućnosti reagovanja, direktno uslovljena nepostupanjem osumnjičenog u skladu sa zakonskim obavezama – navodi se u prijavi.

Podsjećamo, Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić tražio je EUFOR-a i NATO-a da pošalju svoje helikoptere, ali su mu iz EUFOR-a odgovorili da nemaju nijedan helikopter osposobljen za gašenje požara.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *