Pojeo čokoladu, srknuo vodu i privremeno oslepeo: Kako je otrovan Abramovič

158

Kao bomba je sinoć odjeknula vest da su ruski oligarh Roman Abramovič i dva ukrajinska pregovarača otrovani nakon što su početkom meseca prisustvovali nezvaničnim pregovorima sa ruskom delegacijom, čiji je cil prekid vatre u Ukrajini.

Iako su se do sada u javnosti pojavile oprečne informacije o ovom slučaju, stručnjaci navode da simptome koje je razvio oligarh mogu da izazovu tri hemikalije.

Novinari Volstrit žurnala i istraživačkog portala Belingket istovremeno su objavili priču o trovanju Abramoviča i istakli da poseduju dokaze da je došlo do trovanja, ali da nije jasno koji otrov je korišćen. Pojedini zvaničnici bliski oligarhu medijima su rekli da pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja nije posledica trovanja, već uticaja faktora iz okoline, iako nije jasno kojim.

Vlasnik fudbalskog kluba Čelsi navodno je tokom pregovora konzumirao samo čokoladu i vodu, ali svega nekoliko sati kasnije počeo je da se žali na čudan osećaj kod očiju i upaljenu kožu lica koja se perutala. Abramovič je prema pojedinim navodima izgubio i vid, koji se brzo vratio.

Roman i Irina Abamovič, Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Pomenuti simptomi mogu se povezati sa tri hemikalije – porfirinima, bicikličkim materijama ili organofosfatima, prenosi britanski Telegraf.

Organofosfati

Organofosfati su hemikalije koje se inače koriste kao pesticidi. Deluju tako da ometaju proizvodnju enzima acetilkolinesteraze, koji je neophodan za pravilno funkcionisanje nervnih ćelija. To dovodi do toga da signali ne mogu da se prenose po celom telu, što rezultuje sveprisutnim poremećajem i stresom, a ako je doza dovoljno velika, može da uzrokuje i smrt.

Roman Abramovich
Roman Abramovich Foto:EPA-EFE/ANTHONY ANEX

“Izgleda da je korišćen organofosfat, koji je zapravo nervni agens. To je modus operandi vrlo sličan operacijama GRU-a (Vojno-obaveštajna služba Rusije) protiv Aleksandra Litvinjenka i Sergeja Skripalja i operacijama FSB-a (Federala služba bezbednosti Ruske Federacije) protiv Alekseja Navaljnog. Smrdi na Rusiju, ali moraćemo da pričekamo i vidimo da li će se pojaviti ikakav medicinski dokaz”, rekao je Telegrafu pukovnik Hamiš de Brenton Gordon koji je nekada bio vojnik NATO saveza.

Gordon napominje kako je Abramovič morao da bude otrovan prilično malom dozom s obzirom na činjenicu da je preživeo, a ostaje nepoznato da li je posle lečen protivotrovom atropinom. Simptomi trovanja organofosfatima uključuju znojenje, gubitak pamćenja, zbunjenost i glavobolju, a sve slične simptome imao je i Abramovič.

Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Porfirin i bicikličke materije

Druga opcija je porfirin – skup hemikalija koje mogu uzrokovati oštećenje jetre i nervnog sastava. Osoba može imati simptome kao što su mučnina, bol u grudima, problemi s disanjem, problemi s mokrenjem i natečena i bolna koža.

Kao mogući uzrok trovanja Abramoviča spominju se i bicikličke materije – radi se o nizu hemikalija koje uključuju amatoksine, aktivnu materiju u otrovnim pečurkama.

Postoji najmanje devet poznatih amatoksina i svi oni brzo prolaze kroz ljudski sistem jer se lako apsorbuju u telu. Otrovana osoba može da umre za nekoliko sati, a simptomi trovanja uključuju oštećenje jetre i bubrega, glavobolju, iritaciju kože i mučninu.

Roman Abramovič
Roman Abramovič Foto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

Izvor blizak Abramoviču rekao je da je uveren kako iza trovanja stoje “ljudi bliski Kremlju”, a da im je cilj bio da sabotiraju sklapanje bilo kakvog mirovnog sporazuma i u najmanju ruku upute upozorenje učesnicima tada nezvaničnih pregovora.

“To je mogao da bude neko iz Kremlja ko misli da je pokušaj sklapanja primirja izdaja”, rekao je izvor Telegrafa.

Abramovič na pomenutim pregovorima, koji su održani u kasnim večernjim satima 3. marta u Kijevu, navodno nije bio jedini ruski oligarh, ali zasad nije otkriveno ime drugog preduzetnika.

Abramovič u Istanbulu

Pregovori ukajinske i ruske delegacije počeli su danas u Turskoj. Međutim, uoči pregovora sa tuskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao je čovek za kog mnogi smatraju da može dovesti do pomirenja Rusije i Ukrajine – oligarh Roman Abramovič.

Čini se da je i Zapad uvideo značaj oligarha jer je američki predsednik Džozef Bajden nedavno prihvatio predlog Zelenskog da ne uvodi sankcije Abramoviču, kako bi mogao da pomogne u pregovorima.

Nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *