Policajac tvrdi da nije Krivokapića gađao šok bombom, spreman i za poligraf, zatražen plan rasporeda starješina na Dvorskom trgu

131

Slađana Đukanović

Policijski službenik – rukovodilac podsektora G.Đ. tvrdi da prilikom nereda na Cetinju, 5.septembra, nije upotrebljavao bilo kakva hemijska sredstva prema bilo kom građaninu, pa ni dugogodišnjem predsjedniku Skupštine Crne Gore i počasnom perdsjedniku SDP-a Ranku Krivokapiću.

On je, kako kaže, spreman da se podvrgne poligrafskom tesitranju, i da se u svojstvu svjedoka, ovim povodom, mogu saslušati i policijski službenici CB Nikšić, koji su se nalazili u njegovoj neposrednoj blizini.

Ovo proizilazi iz obavještenja direktora Uprave policije Zorana Brađanina proslijeđenog Savjetu za građansku kontrolu rada policije, koji postupa po pritužbi SDP-a zbog nanošenja tjelesne povrede počasnom predsjedniku te partije.

Savjet zahtijeva da u roku od tri dana dobije Plan rasporeda starješina sa njihovim punim imenima na sektoru gdje je povrijeđen Krivokapić.

Brđanin je, kako navode, Savjetu poslao službenu zabilješku, rukovodioca podsektora G.Đ. koji je informisao da je 5.septembra, shodno Planu mjera i aktivnosti Uprave policije povodom obezbjeđenja ustoličenja Mitropolita SPC na Cetinju sa službenicima Centra bezbjednosti Nikšić bio angažovan u svrhu ispomoći, te da je shodno

Planu i naređenjima rukovodioca obezbjeđenja G.J. i rukovodioca sektora III D.M. imao zadatak da prati bezbjednosnu situaciju i u slučaju protivpravnog okupljanja građana i njihovog protivpravnog ponašanja upozori ih i izda naređenja u cilju njihovog razilaska.

S tim u vezi, tog dana na Trgu Kralja Nikole, kako je u službenoj zabilješci navedeno, došlo je do okupljanja građana, a kasnije i narušavanja javnog reda i mira, kada je iza postavljenog kordona policije putem megafona izdavao upozorenja i naređenja građanima da se raziđu.

“Policijski službenik – rukovodilac podsektora G.Đ. ovdje je posebno istakao da se kako je, shodno zaduženjima, putem megafona u skladu sa Zakonom izdavao prvo upozorenja a potom i naređenja građanima da se raziđu, isključuje bilo kakva mogućnost da je mogao koristiti sredstva posebne namjene – šok bombu, a time i mogućnost da je namjerno gađao i pogodio Ranka Krivokapića.

Imenovani policijski službenik je pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću iznio tvrdnju da kritičnom prilikom nije upotrebljavao bilo kakva hemijska sredstva prema bilo kom građaninu, pa ni imenovanom Ranku Krivokapiću, i iskazao spremnost da se podvrgne poligrafskom tesitranju, i da se u svojstvu svjedoka, ovim povodom, mogu saslušati i policijski službenici CB Nikšić, koji su se nalazili u njegovoj neposrednoj blizini”, navodi se u zabilješci.

Imenovani rukovodilac podsektora je naveo da je pripadnik Uprave policije od 2002.godine, da je bio radno angažovan u CB Nikšić na poslovima policajca i Šefa smjene operativnog dežurstva, potom u OB Danilovgrad na poslovima zamjenika komandira Stanice policije, i u posljednjih pola godine na radnom mjestu komandira Stanice policije CB Nikšić.

Odgovor Uprave policije Savjet je dostavio SDP-u na upoznavanje i izjašnjenje.

U svom izjašnjenju SDP je navela da se akt direktora Uprave policije Zorana Brđanina kojim je gradanskoj kontroli rada policije dostavljena službena zabilješka G.Đ.

ne može tretirati kao odgovor na zahtjev iz pritužbe za utvrđenje identiteta komandira koji je 5. septembra, u jutarnjim satima, nakon šest časova, rukovodio policijskim kordonom na Trgu Kralja Nikole, naredio upotrebu šok bombe kojom je gađan Krivokapić i kojom prilikom je zadobio lakše tjelesne povrede, kao i njegovu odgovornost za namjeru osakaćivanja počasnog predsjednika SDP-a, prekoračenje ovlaśćenja i upotrebu prekomjerne sile.

SDP tvrdi da se iz odgovora direktora policije vidi da isti nije preduzeo sve mjere i radnje iz djelokruga svoje nadležnosti kako bi utvrdio činjenično stanje odnosno na osnovu dostupnog video materijala i iskaza svjedoka i drugih dokaza sproveo potrebnu istragu, pronašao odnosno identifikovao policijskog službenika koji je upotrijebio na način opisan u prijavi – šok bombu, utvrdio njegovu povredu službene dužnosti i pokrenuo postupak utvrđivanja odgovornosti pred nadležnim organima.

Savjet je od direktora Uprave policije zatražio da ga upozna sa konkretnim preduzetim mjerama i radnjama povodom upotrebe šok bombe prema Ranku Krivokapiću, na nezakonit i neprofesionalan način, usljed čega su izazvane i lakše tjelesne povrede.

“Savjet je direktoru Uprave policije saopštio da zbog integriteta Uprave policije od izuzetne je važnosti da ne bude upitna identifikacija policijskog službenika koji je neprofesionalno postupao prema Krivokapiću.

Savjet je zahtijevao da u roku od tri dana dobije Plan rasporeda starješina sa njihovim punim imenima na sektoru gdje je povrijeđen Krivokapić”, navodi Savjet.

Svjedok: Vidio sam da je Krivokapić, direktno u tijelo, pogođen šok bombom

Podgoričanin Dragan Marković saslušan je 23. septembra u Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju povodom napada na Krivokapića.

“Dana 5. septembra 2021. godine nalazio sam se na trgu na Cetinju. Nalazio sam se na samom kraju, što je snimila i ekipa TV Al Džazira. Svjedok sam napada policijskog starješine na gospodina Krivokapića. Ničim nije izazvao ili isporovocirao takav postupak policijskog starješine”, tvrdi Marković.

On je kazao da se nekoliko minuta prije napada policijskog starješine, pozdravio sa Krivokapićem i porazgovarao sa njim o 15 godišnjoj tradiciji posjete Lovćenu na Dan nezavisnosti.

“Nakon obavljenog razgovora povukao sam se pri kraju Trga, a zatim se povukao i Krivokapić. Primijetio sam da je stajao na kraju trga sa nekim prijateljem.

Vidio sam da je Krivokapić, direktno u tijelo, pogođen šok bombom, a odmah zatim u njegovom i našem pravcu ispaljeni su suzavci, da bi nakon kanonade projektila policija ojačana sa još jednim špalirom službenika zauzela trg i ulicu paralelno sa trgom”, navodi Marković.

Nije, kaže, primijetio da je bilo ko pružao otpor policiji.

“Policija nas je nakon toga saćerala u bočnu ulicu, izuzetno mali i uzak prostor, nastavljajući da ispaljuje na nas hemijska sredstva kako bi građanima nanijeli što više povreda i teškoća”, tvrdi Marković.

SDP je, podsjećamo, upoznala međunardne partnere i institucije sa aktivnostima UP koje za cilj imaju zastrašivanje građana, ali i predstavnika opozicije.

cdm.me
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *