Policija Kosova: Bilo pucnjave i prema pripadnicima policije

221

Policija Kosova je saopštila da se na nekoliko lokacija na severu Kosova čula pucnjava i da su neki od pucnjeva bili usmereni na policijske jedinice, ali nije bilo povređenih.

„Građani su takođe dali informacije da postoje slučajevi zaustavljanja Albanaca, koji su maltretirani, nanošene su im povrede i naneta materijalna šteta na vozilima od lica za koja se sumnja da su deo organizacija blokiranja puteva“, kaže se u saopštenju.

Prethodno je policija Kosova (PK) saopštila da do sada nema zvaničnih informacija o povređenim građanima ili policijskih službenika, stoga pozivaju i apeluju na medije i građane da ne nasedaju lažnim informacijama i vestima koje imaju tendenciju da destabilizuju situaciju i stvaraju paniku.

U saopštenju za medije PK ističe da nastavlja angažovanje sa policijskim jedinicama, u obezbeđivanju bezbednosti za sve građane bez razlike, u interesu održavanja reda i javne bezbednosti.

Kosovska policija zatvorila je prelaz za putnički saobraćaj i za vozila na prelazima Brnjak i Jarinje, zbog blokade saobraćajnica u pravcu prelaza Jarinje i Brnjak.

S druge strane, na prelazu Jarinje došlo je do incidenta u kojem je povređen Srbin N. V. iz Leška, koji je vozilom hitne pomoći transportovan u KBC “Kosovska Mitrovica”, prenosi Politika.

Na Jarinju je od sinoć, kako navode, koncentrisano oko 300 pripadnika specijalne jedinice Rosu u delu gde se nalaze kontejneri pogranične policije, postavljeni prošle jeseni posle upada specijalaca, navodno zbog registarskih tablica.

olicija poziva građane da za promet koriste druge prelaze.

Srbi na severu Kosova, posle sirena za uzbunu, kamionima su blokirali magistralni put u blizini prelaza Jarinje, koji se nalazi u opštini Leposavić, javlja Radio Slobodna Evropa.

Prema informacijama s terena, u mestu Rudare kod Zvečana blokiran je magistralni put Priština-Raška, dok se putnicima na Jarinju savetuje se da se vrate u Srbiju, a na ulicama na severu Kosova viđeni su ljudi s maskama.

Prethodno su se u severnom delu Kosovske Mitrovici čule sirene koje se obično puštaju kada se poziva na neku organizaciju.

Blokade Srba dolaze dan uoči stupanja na snagu dve odluke Vlade Kosova o srpskim registarskim oznakama i dokumentima.

Vlada Kosova je saopštila da će 1. avgusta početi izdavanje takozvanih ulazno-izlaznih dokumenata za sve gradjane Srbije koji ulaze na Kosovo.

U ponedeljak bi trebalo da stupi na snagu odluka o preregistraciji automobila s akronimima gradova Kosova koje izdaje Srbija.

Taj dokument izdavaće se na svim kopnenim i vazdušnim prelazima i važiće 90 dana, kao i dokument koji srpske lasti izdaju građanima Kosova kada uđu u Srbiju.

Dokument će dobiti i osobe mlađe od 16 godina koje nemaju identifikacioni dokument, ali moraju imati izvod iz matične knjige rođenih.

Nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *