Ponos Balkana: Musliman obnovio srpsku crkvu, sad je riješio da sredi i pravoslavno groblje staro 300 godina

229

U selu Osredak prije rata živjeli su Bošnjaci i Srbi

Dobar glas daleko se čuje. Tako je i priča Mesudu Keranoviću iz sela Osredak kod Cazina u Bosni i Hercegovini završila u medijima širom svijeta. Mesud, koji je islamske vjeroispovesti, obnovio je nedavno srpsku pravoslavnu crkvu u svom selu. I tu ne želi da stane.

Keranović je sada započeo novi poduhvat – riješio je i da sredi i pravoslavno groblje u Osredku koje je staro oko 300 godina. U selu Osredak prije rata živjeli su Bošnjaci i Srbi.

Vremenom su svi stanovnici srpske nacionalnosti raseljeni. Za sobom su ostavili crkvu i groblje, koje je propadalo godinama i bilo u sve gorem stanju.

Poslednjih godina crkvu i groblje renovira i održava muslimanska porodica Keranović. Mesud, njegova supruga i sinovi proteklih godina svaki slobodan trenutak su koristili za obnovu crkve.

U trenutku kada je krenula obnova, crkva je bila na korak do rušenja, prisjeća se Mesud. Napukli zidovi stare crkve ubrzo su skroz popucali i gotovo se razdvojili. Sada je međutim, situacija znatno drugačija.

“Živim ovde više od 40 godina i moji prijatelji, prije sveg zla što je bilo, rat i to što nas je snašlo, više nisu tu, pa dođu ovde, stojimo, pričamo… A iza stoji ruševina, a to je ipak njihova svetinja”, priča Mesud Keranović.

Nekada je Mesud radio na građevini i odatle potiče njegovo iskustvo, ali kaže kako ga je volja da renovira ovu crkvu podstakla da nauči i neke poslove koje nije ranije znao.

Razumijevanje mještana je nažalost izostalo, ali na Mesudovu sreću, sinovi mu studiraju građevinu pa su puni ideja koje koriste projektu.

Čovek koji je pokrenuo dirljivu priču dodaje da su se svi žitelji sela nekada zajedno tu igrali kao djeca, bez podijela. I žali što ih je rat podijelio. Ali, nada se da je sa tim gotovo, i da će ljudi ubuduće biti ujedinjeni u dobrim i plemenitim djelima, poput obnove ove crkve.

Kada se radi o njegovim komšijama iz dijetinjstva, Srbima, situacija je drugačija. Iako već godinama ne žive u selu, često ga obilaze.

Njihove posjete obeležavaju razgovori kraj ove crkve, pored koje je i razrušeno groblje. Ova tužna slika, između ostalog bila je okidač koji je kod Mesuda probudio volju za djelanjem. Kako kaže nije mu prijatno da sa njima priča kraj ruševine, koja je njihova svetinja.

Telegraf.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *