Poslednji trenuci života Muhammmeda s.a.v.s. po kazivanju Aiše, njegove supruge

175

Hazreti Aiša kaze: “Zatim je, kod njega, ušla Fatima, kćerka Poslanika, s.a.v.s. Kada ga je vidjela zaplakala je, jer Poslanik, s.a.v.s., nije mogao ustati da je dočeka, kao što je to činio svaki puta kada bi došla kod njega i u čelo bi je poljubio.Poslanik, s.a.v.s., tada reče: “Približi mi se, o Fatima.” Poslanik, s.a.v.s., joj je nešto šapnuo na uho, a ona još više zaplakala. Potom joj je ponovio:

“Približi mi se, o Fatima.” Ponovo joj je nešto šapnuo na uho, pa se ona osmjehnula. Nakon njegove smrti, upitali su je šta joj je to kazao Poslanik, s.a.v.s., pa je rekla: “Prvi put mi je rekao: ‘O Fatima, ja ću večeras umrijeti’; pa sam zaplakala. Kada je vidio kako plačem, onda mi je rekao: ‘O Fatima, ti ćeš biti prva iz moje porodice koja će mi se pridružiti’; pa sam se osmjehnula.”Hazreti Aiša nastavlja dalje pa kaže: “Zatim je Poslanik, s.a.v..s, rekao: ‘Izvedite iz kuće sve prisutne!’ Pa je dodao: ‘Primakni mi se, o Aiša.’ Tada je Poslanik, s.a.v.s., položio glavu na krilo svoje supruge, podigao ruke ka nebu i rekao: ‘Naprotiv, nebeske visine, naprotiv, nebeske visine!

’”Hazreti Aiša kaže: “Tada sam saznala da mu je ponuđeno da bira.”Džibril je ušao kod Poslanika, s.a.v.s. i rekao: “O Allahov Poslaniče, melek smrti je pred vratima, traži dozvolu da uđe kod tebe, a prije tebe ni od kog nije tražio dozvolu da uđe.”Poslanik, s.a.v.s., reče: “Dozvoli mu da uđe, o Džibrile!”Melek smrti je ušao kod Poslanika, s.a.v.s. i rekao: “Esselamu alejke ja resulallah.

Allah me je poslao da ti ponudim da biraš između ostanka na dunjaluku, ili da se pridružiš Allahu.”Poslanik, s.a.v.s., reče: “Naprotiv, nebeske visine, naprotiv, nebeske visine!”Melek smrti je stao iznad glave Poslanika, s.a.v.s. i rekao: “O ti dobra dušo, dušo Muhammeda b. Abdullaha, izađi u zadovoljstvo Allahovo i Njegovu blagoslov, Gospodaru zadovoljnom a ne srditom!”Hazreti Aiša kaže: “Spala je ruka Poslanika, s.a.v.s. i njegova glava je otežala na mojim grudima, tako sam saznala da je preselio.

Nisam znala šta da uradim. Ustala sam, izašla iz svoje sobe, otvorila vrata koja su gledala prema muškarcima u džamiji i povikala: ‘Allahov Poslanik je preselio, Allahov Poslanik je preselio!’”Hazreti Aiša nastavlja: “Tada se iz džamije začuo plač ljudi. Alija b. Ebu Talib je ostao sjedeći i uopće nije mogao ustati. Usman b. Affana su vodili za ruku kao malo dijete, sad lijevo sad desno. Omer b. El-Hattab je isukao sablju i vikao: ‘Ko kaže da je umro, odsjeći ću mu glavu! On je otišao na susret sa svojim Gospodarom kao što je to Musa učinio i vratit će se. Ubit ću svakog ko kaže da je umro!

’Najprisebniji je bio Ebu Bekr Es-Siddik, r.a. Ušao je kod Poslanika, s.a.v.s., zagrlio ga i u jecaju uzvikivao: “Ah moj prijatelju, ah moj najiskreniji prijatelju, ah moj miljeniče, ah moj Poslaniče!” I poljubio ga. A zatim je rekao: “Lijepo si izgledao dok si bio živ i lijepo izgledaš poslije smrti, Allahov Poslaniče!”Zatim je izašao govoreći: “Ko je obožavao Muhammeda, neka zna da je Muhammed umro, a ko je obožavao Allaha, neka zna da je Allaha živ i da ne umire!” Tada je sablja ispala iz ruke Omera.

Omer, r.a., kaže: “Tek tada sam shvatio da je Poslanik, s.a.v.s., preselio. Izašao sam i potražio mjesto na kome ću sjesti sam i plakati.”Poslanik, s.a.v.s., je ukopan, a hazreti Fatima kaže: “Kako ste mogli zemljom zagrnuti lice Poslanika?!” Ustala je i počela žaliti za Poslanikom, s.a.v.s., govoreći: “O oče moj, odazvao si se Gospodaru koji te je pozvao, Dženneti Firdews je boravište tvoje, o oče moj, Džibrilu se žalimo za tvoju smrt!”
Ako si ovo pročitao/la donesi salavat na Poslanika s.a.w.s. , njega Allah i meleki spominju salavatima a mi smo preči da to činimo.

zapecacenidzenetskinapitak
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *