Postoji naučno objašnjenje zašto djeca pokušavaju da probude roditelje?

129

Odlučili ste da se naspavate jer je vikend, a onda vam se odjednom približava dete i pokušava da vas probudi i podiže vam kapke.

Ovo zvuči poznato većini roditelja. Deca jednostavno imaju taj dar da privuku vašu pažnju u tom dragocenom trenutku kad pokušavate da se naspavate.

Prema teoriji vezanosti, kada odgovorite na potrebe svog deteta, stvara se snažna veza koja se utka u osobnost deteta i služi kao osnova za sve buduće emocionalne veze.

Deca vas vole i zavise od vas, a kad se nehotice odvojite od njih, na  primer kada spavate, mogu da se osećaju teskobno.

Dečjii psiholog Ester Koen ukazuje da je prilično uobičajeno da mala deca pokušavaju da otvore oči svojih usnulih roditelja.

Njena teorija je da kada ste prisutni, ali zatvorenih očiju i ne reagujete, to za vaše dete stvara oblik „emocionalne nevolje“. Zato je najbolji i najlakši način da se osećaju bolje da vas probude, piše index.hr.

Koen veruje da uspostava kontakta očima obezbeđuje da se dete oseća normalno.

„Kad roditelji imaju otvorene oči, deca osećaju olakšanje jer ste na oprezu i možete da budete u interakciji s njima. Smatraju da ste tu da ih zaštitite, a i stalno su u potrazi za našom pažnjom“, kaže ona.

Osim toga, ona objašnjava da mališani imaju sposobnost da razumeju kada ste prisutni, a kada ne.

„To je univerzalni fenomen. Kad se iskradete i pokušate da odremate i vaše dete vas traži, to je za njih instinkt. Kada spavate, vi za njih niste prisutni i oni moraju da vas probude“, ističe Koen.

Zabavna činjenica je da istraživanja pokazuju da bi ovo mogao da bude razlog i zašto je vama teško da ignorišete partnera koji radi od kuće.

On je tu, ali, sa druge strane, nije dostupan, pa zato neprestano tražite razloge za interakciju s njim – baš kao da ih budite iz sna.

N1
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *