Povjerenik za zaštitu ravnopravnosti – Ugljanin da se sastane sa LGBTi da se izvine

198

Povjerenik za zaštitu ravnopravnosti utvrdio da je predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžak Sulejman Ugljanin povrijedio dostojanstvo LGBT+ osoba. – Saopštilo je Udruženje Da se zna.

Kako se navodi, početkom avgusta ove godine povjerenik je donio mišljenje sa preporukama povodom pritužbe koje je Udruženje podnijelo protiv Ugljanina.

Ugljanin koji je bio i nosilac parlamentarne liste na aprilskim parlamentarnim izborima, u predizbornom obraćanju na konferenciji za novinare uporedio je LGBT+ osobe sa stokom.

On je rekao da se istopolni odnosi javljaju samo kod stoke i da takva stoka ima manju vrijednost prilikom prodaje u odnosu na “normalnu” stoku.

Tim povodom, Udruženje Da se zna je podnijelo pritužbu povjereniku za zaštitu ravnopravnosti, budući da se tako diskriminatornom retorikom LGBT+ ljudi dehumanizuju i čime se direktno krši Zakon o zabrani diskriminacije.

Institucija povjerenika je tim povodom utvrdila da je Ugljanin prekršio odredbe Zakona o zabrani diskriminacije, kojima je, između ostalog, propisana zabrana uznemiravanja i ponižavajućeg postupanja protiv drugih lica na osnovu njihovog ličnog svojstva.

U toku postupka povjerenik je pozvao Ugljanina da se izjasni i on je, između ostalog, naveo da jedino što zna o LGBT+ ljudima je ono što je čuo od stočara, te da nije imao namjeru da ikoga povrijedi, prenelo je Udruženje.

Ugljaninu je preporučeno da ukloni sa jutjub kanala snimak izjave sa tim sadržajem, izvini se LGBT+ zajednici, kao da se sastane sa nekim od LGBT+ udruženja, i to u roku do 30 dana. Ukoliko se Ugljanin bude oglušio na date preporuke, biće mu izrečena opomena, navodi se u saopštenju.

(Fonet)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *