POZNATO KAKO JE OTKRIVEN KOKAIN U ĐENOVI: Na brodu smrti, na kom je nađen zaklan Srbin, krijumčari napravili dve ključne greške

171

Brod MSC Adelaida na kojem je nađen zaklan Dragan Panić (50) i koji je prevozio skoro pola tone kokaina, kako navodi tamošnja istraga, stigao je u Đenovu nakon zaustavljanja u lukama Las Palmas i Valensija u Španiji i u Đoja Tauro u Kalabriji.

Kokain je bio zapakovan u “ciglama”, a bilo ih je 400. Svaka cigla imala je nešto više od jednog kilograma, tako da je ukupna nađena količina iznosila 445 kilograma, što je skoro pola tone.

Brod MSC Adelaida dugačak je 300 metara i došao je sa tovarom iz Brazila, odnosno poznatim brendom kafe.

MSC Adelaide, Srbin, zaklan, mornar, Đenova, kokain
FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

Prvo su primećeni radnici koji su raspoređivali taj tovar na mesto gde nema kamera i koji su fotografisali unutrašnjost jednog kontejnera koji je stigao brodom. Obezbeđenju, odnosno, delu obezbeđenja u luci koje je zaduženo za pronalaženje droge, to je bilo sumnjivo, jer im je poznato da se na taj način šalju fotografije i video-snimci orgnizaciji kojoj je kokain namenjen. Upravo te dve stvari su ih odale.

– Na taj način potvrđuju dolazak kokaina po dogovoru sa južnoameričkim trgovcima drogom – navode iz tamošnje istrage i opisuju dalje kako je teklo hvatanje međunarodnih krijumčara droge.

Kulmvu Kamalu, radnik sa broda je uz pomoć lučkog radnika stavio kontejner na mašinu nalik traktoru, za premeštanje tovara i pomerio ga na mesto gde nema video nadzora.

MSC Adelaide, zaplena kokaina, Đenova, Ubijen Srbin, Brod Adelaide, kokain, brodski kontejneri, brod
FOTO: GDF

Tada je tamošnja policija, odnosno, Guardia di Finanza, odlučila da interveniše odmah ne čekajući da vidi sa kim će da se sastane pomenuti Kamal.

Tada su lisice na ruke stavljene upravo Kulmvu Kamalu i Fabiju Papeu. U tovaru je bila poznata marka kafe čiji proizvođač, kako se navodi, nema veze sa pošiljkom kokaina.

– Taj kokain vredi 30 miliona evra. Osim Kamala i Fabija koji su uhapšeni, sumnjamo da je umešan i neko iz luke ko im je pomogao da natovare taj kokain i prenesu u deo u kom nema kamera. Pretpostavljamo da ima još najmanje tri saučesnika koji su čuvali to područje luke u kojem je bio kokain. Ono što nam je sada, osim istrage o smrti Dragana Panića prioritet je da otkrijemo kome su fotografije sa kokainom poslate. Odnosno, ko ga je naručio.

Uhapšeni Fabio Papa
UHAPŠENI FABIO PAPAFOTO: INSTAGRAM

Inače, tužilaštvo u Đenovi od 2013. godine istražuje saučesništvo pojedinih lučkih radnika sa organizacijama za trgovinu drogom koje upravljaju dolaskom droge iz Južne Amerike u Evropu.

U poslednjih par godina u okviru te akcije uhapšeno je šest takozvanih dokera koji rade u luci. Upravo to je razlog više što Guardia di Finanza pažljivo prati, preko sistema video kamera, šta se dešava oko brodova natovarenih kontejnerima, posebno onih koji dolaze iz južnoameričkih luka.

Kako navode tamošnji mediji, obdukcija Srbina iz Omoljice je završena, a prema rečima njihovog mrtvozornika Frančeska Venture, rane su takve kao da je počinjeno samoubistvo.

– Nije bilo znakova borbe, prema prvim rezultatima, reč je o samoubistvu, ali sumnju na sve baca momenat u kojem nismo pronašli oružje kojim se navodno ubio. Takođe, pored njegovog tela bile su ispisane rečenice u kojima na srpskom jeziku moli Boga da ga primi kod sebe i familiju da mu oprosti – kažu.

Inače, prvo je otkriven tovar kokaina, a tek onda pretresom broda mrtav Srbin.

(Kurir.rs/ Blic)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *