Predavanje rahmetli muftije Muamera ef. Zukorlića, džamija Velika Župa 09.11.1996. godine

270

Muamer Zukorlić je rođen u mjestu Orlje pokraj Tutina. Osnovnu školu je završio u mjestu Ribariće, a zatim u Sarajevu Gazi Husrev-begovu medresu. U Konstantini u Alžiru je 1993. godine završio Islamsko sveučilište El-Emir Abdel-Kadir, odsjek šerijatsko pravo, u Konstantini u Alžiru, a zvanje magistra stekao na sveučilištu El-Džinan u Tripoliju u Libanonu. Poslijediplomske studije završio je u. Doktorirao je na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Kada je osnovan Mešihat Islamske zajednice u Sandžaku 1993. godine Zukorlić je izabran za muftiju. Reizabran je na izborima 1998. i 2003. godine. Izabran je za predsjednika i glavnog muftiju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji 27. ožujka 2007. godine.

Na ovu funkciju je ponovo izabran na izborima u srpnju 2008. godine. Bio je osnivač i glavni i odgovorni urednik Glasa islama, glasila Islamske zajednice u Srbiji.

Jedan je od inicijatora osnivanja Izdavačke kuće El Kelimeh, mekteba za predškolski i školski uzrast, Agencije za sertifikovanje halal kvaliteta, Medija centra, Instituta za izučavanje genocida i zločina, ali i televizije Universa 2008, današnje Sandžak televizije, kao i radija Refref u Novom Pazaru.

Osnivač je i prvi rektor Internacionalnog sveučilišta u Novom Pazaru i prvi dekan Fakulteta za Islamske studije u Novom Pazaru. Akademik je Bošnjačke akademije znanosti i umjetnosti (BANU).

Preselio je u Novom Pazaru 6. novembra 2021. godine. Dženazu mu je predvodio reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović u Novom Pazaru. Pokopan je u rodnom mjestu Orlju pokraj Tutina.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *