Predsjedništvo DPS: Kome je do mira neće ustoličenje održati na Cetinju, Vlada će biti odgovorna ako se dese incidenti

108

“Demokratska partija socijalista apeluje na sve političke partije i javne djelatnike da u nastupajućim danima daju maksimum kako bi se smirile tenzije, kako bi u miru, dijalogu i toleranciji riješili sve postojeće kompleksne bezbjedonosne izazove”

Demokratska partija socijalista ostaje pri stavu da u nedjelju 5. septembra bude na Cetinju uz građane tog grada i dostojanstveno i civilizovano “brani sve one viševjekovne tekovine i teškom mukom stečeno pravo na svoju državu i slobodu”.

To se navodi u saopštenju Predsjedništva DPS Crne Gore.

Za 5. septembar na Cetinju je planirano ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

“Na sjednici je ocijenjeno, da je država Crna Gora u produženom vremenskom trajanju, a intenzivno u posljednjih nekoliko godina, na udaru najogavnije političko-medijske kampanje koja se vodi iz Srbije, a čiji autori imaju samo jedan naum, a to je da našu državu i građane potčine sebi i svojim megalomanskim retrogradnim ideološkim ciljevima koje personifikuje krilatica “srpski svet”.

Godinama u kontinuitetu izgovarane riječi mržnje i šovinističkih provokacija – da “Crnogorke i Crnogorci ne postoje”, “da su izmišljena nacija”, “šaka jada” – čiji su promoteri bili i čelnici Srpske crkve, kao i postupci sa namjerom da se ponize pripadnici crnogorske nacije a njihova država omalovaži, izazvali su prirodnu reakciju slobodnog crnogorskog naroda”, navodi se u saopštenju Predsjedništva DPS-a.

Dodaju da zbog toga ne čudi stav građanki i građana Cetinja “koji ne žele da se u njihovom gradu odigra konačni čin poniženja Crne Gore i njenih građana”.

“Na takav stav nedvosmileno upućuju i Zaključci Skupštine Prijestonice Cetinja koji su usvojeni velikom većinom, te Predsjedništvo poziva nadležne državne organe da isti budu i sprovedeni i da time svi društveno-politički akteri na jasan način pokažu da im je stalo do mira i napretka Prijestonice.

Predsjedništvo DPS duboko vjeruje da će građani tog dana na Cetinju mirno, na civilizovan način iskazati svoj protest. Svi koji insistiraju da se ustoličenje održi na Cetinju protiv volje njegovih mještana, trebalo bi da znaju da se time nepopravljivo produbljuje animozitet građana prema onima koji će i poslije 5. septembra boraviti u tom gradu i službovati u Cetinjskom manastiru. Zato je jasno da ako je nekome zaista do mira na Cetinju, taj u ovom trenutku ne bi insistirao na okupljanju glavnih izvođača “srpskog sveta” u gradu pod Lovćenom”.

U saopštenju se navodi i da je Predsjedništvo DPS konstatovalo da u trenutnoj situaciji ta partija nije mogla ostati po strani “i nijemo posmatrati realizaciju nauma nacionalista iz vrha vlasti države Srbije”.

“Koji žele da ispune ono što pojedinim monarhistima i kasnije Slobodanu Miloševiću nije pošlo za rukom, a to je da stave slobodarsku Crnu Goru, Cetinje, Lovćen, Orlov krš i Cetinjski manastir pod svoju čizmu.

Naš potez je samo mirna, građanska reakcija na sve te propale, ali očito još neuništene retrogradne ideje. Demokratska partija socijalista ostaje pri ranije saopštenom stavu da će u nedjelju 5. septembra biti na Cetinju uz građane tog grada i dostojanstveno i civilizovano braniti sve one viševjekovne tekovine i teškom mukom stečeno pravo na svoju državu i slobodu”.

Na sjednici Predsjedništva, navodi se u saopštenju, zaključeno je “da samo miran protest može donijeti još jednu pobjedu nad domaćim i uvezenim nacionalistima koji su 5. septembar već upisali kao datum pokoravanja Crne Gore. Dokazaćemo im tog dana brojnošću i na dostojanstven način da su sada, ciljajući Cetinje, sebe precijenili”.

“Predsjedništvo DPS ukazuje da je predstojeći najavljeni vjerski skup na Cetinju događaj nepodnošljivo visokog rizika i da će odgovornost za svaki eventualni nemili događaj ili incident snositi Vlada Crne Gore i njeni organi. Želimo da vjerujemo da će nadležni organi realno sagledati sve činjenice i izazove koje čin ustoličenja može imati po budućnost Crne Gore.

Na sjednici je jednoglasno zaključeno da je odluka MCP da ustoličenje protekne bez okupljanja njima bliskih vjernika, nedovoljan i zakasnio pokušaj kompromisa. Posebno brine što sa adresa koje promovišu srpsku crkvu, i dalje stižu vrlo uznemirujuće poruke negiranja svega što je crnogorsko, a afirmišu vrijednosti koje nikada nijesu pripadale Crnoj Gori i Crnogorcima poput poziva na nasilje, širenje vjerske mržnje, pa čak i obračuna sa ženama”.

Predsjedništvo DPS pozvalo je, kako su naveli u saopštenju, predstavnike Srpske crkve u Crnoj Gori, Patrijaršije SPC i Vlade Crne Gore “da još jednom razmisle i poslušaju ono što je volja građana, skoro svih Cetinjanki i Cetinjana, i da za čin ustoličenja izaberu neki drugi grad i vjerski objekat”.

“Demokratska partija socijalista apeluje na sve političke partije i javne djelatnike da u nastupajućim danima daju maksimum kako bi se smirile tenzije, kako bi u miru, dijalogu i toleranciji riješili sve postojeće kompleksne bezbjedonosne izazove. Predsjedništvo DPS duboko vjeruje da naši članovi i simpatizeri neće učiniti nijedan potez ili čin koji bi doveo u pitanje mir i sigurnost naših građana, jer smo sa njima uspjeli da sačuvamo mir u Crnoj Gori u slično izazovnim vremenima krajem devedesetih godina i početkom ovog vijeka”, zaključuje se u saopštenju.

U Predsjedništu DPS-a su: Milo Đukanović, Sanja Damjanović, Ivan Vuković, Jevto Eraković, Abaz Dizdarević, Danijel Živković, Aleksandra Vuković, Predrag Bošković, Andrija Nikolić, Aleksandar Žurić, Nermin Abdić, Zoran Pažin, Nikola Rakočević, Draško Došljak, Nikola Janović i Leon Gjokaj.

Vijesti.me
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *