PREKO NOĆI OSTALI BEZ STOKE I 1.700.000 DINARA! Dao oglas preko interneta pa….

248

Miloš Janković iz sela Koraćica kod Mladenovca oglasio je preko interneta da prodaje tri bika, ne sluteći da će mu to doneti nevolje.

Naime, vrlo brzo se javio kupac s odličnom ponudom, pa su se dogovorili da milion i sedamsto hiljada dinara uplati na račun. Ubrzo porodici Janković je ostala prazna štala, a ostali su i bez novca.

Miloš Janković, Koraćica

– Nisam hteo da mu dozvolim da ode dok uplata ne legne. Posle nekih pola sata sedenja, pokazao mi je poruku iz svoje banke da je uplata prebačena na moj račun. Proveravam poruku, stvarno je tako, pisalo je i moj broj računa, ime, prezime, sve, sve. Nakon toga mi pokazuje izveštaj sa mejla da je transakcija obavljena, ali u međuvremenu zove knjigovođu i kaže da ne može biti novac danas zato što je već kasno, bilo je oko pet časova popodne, nego da će biti sutra zato što je velika suma novca. U pitanju je bilo 1.700.000 dinara. Nakon toga gasi telefon, nisam imao više nikakav kontakt sa njim, a pare naravno nisu legle – priča prevareni Miloš Janković za RTS.

I Milošev stric Goran ostao je bez stoke i novca.

– Ovo mi se nije desilo nikad, a bavimo se poljoprivredom, od kad sam dete bio i otac mi se bavio poljoprivredom, nikada nam se ovo nije desilo. Prodavao sam i ranije nakupcima, pazarcima raznim, uvek su nam plaćali, i na račun – kaže Goran Janković koji je ostao bez četiri bika i krave.

Miloš Janković, Koraćica

Slučaj su prijavili policiji u Mladenovcu, a iz Osnovnog javnog tužilaštva u Mladenovcu kažu za RTS da je u toku pretkrivični postupak, odnosno da se proveravaju navodi krivične prijave protiv NN izvršilaca.

U Privrednoj komori Srbije kažu da trgovinu životinjama kontroliše Uprava za veterinu. Svaku životinju koja se prevozi na drugu teritoriju mora da prati odgovarajuća dokumentacija.

– Mali proizvođači, naši farmeri često pođu za ponuđenom višom cenom za svoju stoku i u trenutku kada žele da reše sve to jer je stoka stigla za ekonomsko iskorišćavanje dešavaju se takve stvari. To ne treba da bude praksa, farmeri treba da se dogovaraju sa klanicama, sa otkupljivačima koji su ozvaničeni i da na taj način sebe zaštite u tom materijalnom i finansijskom smislu – objašnjava Nenad Budinović iz Privredne komore Srbije.

Poblem je u tome što klanice retko otkupljuju samo nekoliko grla. Rešenje za male poljoprivredne proizvođače je da se udruže u zadruge i na taj način poboljšaju svoju poziciju na tržištu ili da budu izuzetno oprezni i posluju samo sa proverenim otkupljivačima.

Policija pokušava da uđe u trag lažnom trgovcu koji je prevario nekoliko stočara u okolini Mladenovca za višemilionsku svotu.

(Kurir.rs/RTS)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *