albin kurti

Premijer Kosova Albin Kurti poručio Srbiji da će na agresiju odgovorit svom snagom

160

Nakon napete situacije koja se stvorila na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak, reagirao je kosovski premijer Albin Kurti poručivši da Kosovo ne želi sukobe, već mir i napredak. Međutim, Kurti kaže da će na agresiju odgovoriti svom snagom koju Kosovo ima.

Kurti je na Facebooku, poručio da će, ako ove akcije ne osude EU i SAD, to potaknuti službeni Beograd da dodatno potakne destabilizaciju Kosova.

“Srbija već nekoliko dana prijeti Кosovu agresijom. Predsjednik i premijer Srbije pozivaju na povratak hiljadu vojnika kaže pozivajući se na Rezoluciju 1244 UN. Žele dvostruki koraka unazad. Prvi je povratak u vrijeme (Slobodana) Miloševića i rata. Drugi je da se pitanje Кosova vrati u UN i što dalje od EU. Кao odgovor na prijedlog EU koji podržavaju Francuska, Nemačka i SAD, žele povratak u UN gdje se nalazi veto Rusije i Кine”, naveo je Kurti

“Svako neosuđivanje ovog orkestriranog nasilja EU i SAD ohrabriće zvanični Beograd na dalje podsticanje na destabilizaciju. Zločinci i rusofili će propasti. Кosovo će pobjediti”, poručio je premijer Kosova.

Poručio je da je Kosovo evropska, demoratska i proamerička država, a da je Srbija sa svojim liderima autokratska, proazijska i ratnohuškačka.

“Sada kada ni tablice ni datum izbora ne mogu poslužiti kao izgovor, razotkrivene su srbijanske ilegalne strukture pretvorene u kriminalne skupine u svojoj žeđi za vatrom i krvlju,” konstatirao je Kurti.

Na kraju je naveo da je ministar unutrašnjih poslova Kosova u kontaktu sa komandantom KFOR-a, te da se ilegalne barikade “maskiranih kriminalaca” na sjeveru Kosova moraju odmah ukloniti.

Podsjećamo, ranije danas je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da će od KFOR-a tražiti dozvolu da se na Kosovu rasporede srpske sigurnosne snage.

Izvor:Klix
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *