Prije 96 godina rođen je Alija Izetbegović, prvi predsjednik međunarodno priznate države BiH

168

Na današnji dan 8. augusta 1925. godine rođen je Alija Izetbegović, prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine, te prvi predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA).

Izetbegović je rođen u Bosanskom Šamcu, a odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu.

Zbog svojih čvrstih političkih opredjeljenja u dva navrata bio je osuđivan i zatvaran, najprije 1946. godine, a zatim i 1983. godine u politički montiranom “Sarajevskom procesu”, kada je kao prvooptuženi u grupi od 13 muslimanskih intelektualaca osuđen na 14 godina zatvora.

Dobitnik je niza priznanja i nagrada, kao što su Nagrada Kralja Fejsala za služenje islamu, medalje Centra za demokratiju iz Washingtona, a najutjecajniji španski list, madridski “El Mundo”, izabrao ga je 1995. za ličnost godine u svijetu.

Govorio je nekoliko jezika, među kojima su i njemački, francuski i engleski. Autor je većeg broja publicističkih radova i studija, te svjetski priznatih knjiga među kojima su najpoznatije “Islam između istoka i zapada”, “Problemi islamskog preporoda” i “Islamska deklaracija”, zbog koje je završio u zatvoru. Godine 1999. objavio je knjigu “Moj bijeg u slobodu”, a 2000. godine knjigu “Sjećanja”.

Tokom rata od 1992. do 1995. godine Izetbegović je pokušavao održati dobre veze i s Istokom i sa Zapadom. Bio je izuzetno cijenjen u političkim krugovima kao primjer tolerantnog i mudrog političara, primjer modernog demokrate.

U svom posljednjem javnom nastupu, Izetbegović je poručio građanima BiH da “Srbi budu Srbi, Bošnjaci – Bošnjaci, Hrvati – Hrvati, ali da svi budu malo više Bosanci”, te da je važno da je “Bosna opstala”.

 

Oni koji su ga dobro poznavali govorili su da je bio spokojan u svojim posljednjim danima, ali da je bio staložen i razborit čovjek i u najtežim danima za Bosnu i Hercegovinu.

Umro je 19. oktobra 2003. godine i ukopan je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu. Dženazi je prisustvovalo više od 100.000 ljudi, među kojima su bili i brojni međunarodni i domaći zvaničnici.

– Danas se čini prikladnim da i nebo plače iznad BiH – kazao je tada Paddy Ashdown, ističući kako je Izetbegović bio ličnost koja je uradila više nego bilo ko drugi da osigura opstanak moderne države BiH.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
VEZANI TEKSTOVI

SANACIJA TRGA

Naša stranka odgovorila Hadžibajriću: Protivimo se parking-urbanizmu

OPSTRUIRAJU RADOVE

Općina Stari Grad: Od koga to Naša stranka štiti Trg oslobođenja – “Alija Izetbegović”

U SARAJEVU

Otvorena izložba fotografija “Alija Izetbegović, prijatelji i saradnici”

SARAJEVO

Ozvaničen početak radova na sanaciji Trga oslobođenja – “Alija Izetbegović”

VIŠE NA WEBU

Pomoću ovog trika možete izgubiti 27kg za 4 sedmice! Provjereno.
Evo kako da vratite zdravlje i mladost vašim zglobovima! Pročitaj više ovdje…
Zaustavite opadanje kose i ostanite privlačni!
Vratite zdravlje i mladost vašim zglobovima!

VIŠE IZ KATEGORIJE

VELIKI DOGAĐAJ

Muslimani večeras poslije akšama obilježavaju Novu 1443. hidžretsku godinu

INTERVJU

Vukanović: Vučić po direktivi Njemačke obuzdava Dodika koji ga se plaši i trčkara za njim

VRIJEME U BIH

Danas vruće, kod osjetljivih osoba moguće tegobe

HAG KONAČNO POTVRDIO

Presuda Stanišiću i Simatoviću: Milošević je bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata u BiH i Hrvatskoj
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *