Prijepolje / RIJEKA LIM SVE BLIŽA VANREDNOJ ODBRANI

187

TRENUTNO u fokusu Prijepolje, jer od 22. novambra u 21 sat reka Lim raste oko šest centimetara na sat.
https://www.novosti.rs/data/images/2022-11-23/289777_prijepolje-polave-foto-a.rovcanin_f.jpg

Prijepolje, Foto A. Rovčanin

U ovom gradu, dostignuta je kvota od 274 centimetra, 25 ispod nioa na kojem se proglašava vanredna odbrana od poplava. Ali, u Brodarevu je taj pokazatelj 330 centimetara, pa su naše ekipe tokom noći bile uz tamošnje ljude – ističe načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Luka Čaušić, potvrđujući da je situacija na teritoriji Raškog okruga sada mirna.

https://www.novosti.rs/data/images/2022-11-23/289778_20112022novipazarnevrem_iff.jpg

Novi Pazar, Foto Tanjug

Kaže i da su sve nadležne službe još na terenu, te da tokom dežurstava pokušavaju da reše probleme koje je voda napravila oštetivši infrastrukturu. U toku je, saznajemo, procena nastale štete koja bi – tvrdi Čaušić – gotovo izvesno bila znatno veća da ekipe na licu mesta nisu bile dan ranije, pre nego što se voda opasno pokrenula.

– Zabeleženo je 17 slučajeva crpljenja vode, te jedna evakuacija u Raškoj, gde je čovek izbavljen sa traktora i tako smo mu spasli život. Istovremeno, na teritoriji Tutina je iz bujice izvučeno vozilo u kojem se nalazilo dvoje ljudi… – nabraja Čaušić, još jednom ističući važnost preventivnog delovanja.

Jer, kaže, kada manje reke i potoci dođu u bujično stanje, sa sobom donose sve što je kao smeće bacano tokom godine, a to je nemar koji se više ne sme tolerisati.

– Velika količina kiše potoke pretvara u stihiju koja na površinu iznese sve ono što smo bacali, a tu ima svega i svačega: od starih frižidera, do odbačenih “školjki” od automobila – zaključuje Luka Čaušić.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *