Prilog RTS-a! Svadba Novopazarca Emira i Sjeničanke Hane /VIDEO/

416

U osmoj epizodi drugog ciklusa serijala TV emisija “Svadba iz mog kraja”, predstavljeni su svadbene običaje žitelja Novog Pazara i Sjenice, a prvi put će vas kroz ovo svadbeno veselje provesti zajedno voditelji Mirka Vasiljević i Stefan Popović.

Mladenci, Hana Zimonjić iz Sjenice i Emir Zimonjić iz Novog Pazara, upoznali su se tokom privremenog rada u Luksemburgu, gde su sklopili građanski brak. Njihova rodbina tom venčanju nije prisustvovala već su događaj pratili uživo putem interneta jer su tada kovid mere bile izuzetno rigorozne.

Godinu dana kasnije, Hana i Emir su riješili da upriliče tradicionalno šerijatsko vjenčanje i svadbeno veselje u svom rodnom kraju.

Po mladu su, sa mladoženjine strane iz Novog Pazara, otišli svatovi u Sjenicu. Njena rodbina se okupila u lokalnom restoranu budući da je Hanina nana nedavno preselila, pa se običaji iz kuće sele u ovaj objekat. Ni muzika nije pozvana pa tradicionalnu pjesmu, kao nekada – izvode okupljene žene, Hanine rođake.

Nakon niza divnih, starinskih svadbenih običaja žitelja ovog kraja, mladenci će se uputiti u jednu od najvećih (među više od šezdeset) džamija u Novom Pazaru. Tamo je zakazano šerijatsko venčanje, svojstveno islamskoj zajednici.

Jedna od zanimljivosti je da osim sklapanja bračne zajednice, zaveti mladenaca pri ovakvim vjenčanjima imaju mnogo širi i poseban značaj. Takođe, u posebnu knjigu se tom prilikom upisuje i iznos “odštete” koju će mladoženja morati da isplati mladi – u slučaju da im bračna zajednica ne opstane…

Po prvi put u emisiji imaćemo voditeljski par – Mirku Vasiljević i Stefana Popovića, koji će dati svoj prepoznatljivi, energični doprinos i tokom velikog veselja, koje je uslijedilo potom, u jednom od lokalnih ugostiteljskih objekata.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *