Procureli tajni računi Putina, Blera, Đukanovića…

119

Rezultati analize miliona procurelih dokumenata koje je večeras objavila najveća istraživačka mreža na svetu otkrivaju kako svetski lideri, milijarderi i poznate ličnosti koriste poreske rajeve. Među poznatima čije finasijske tajne otkrivaju nalaze se državnici, milijarderi, sportisti i poznate ličnosti.

Istraživanje koje je sproveo Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) i tim od 150 medijskih kuća, otkriva da više od 330 visokih političara i zvaničnika širom sveta ima račune u ofšor kompanijama.

Među njima se nalaze bivši ministar Velike Britanije Toni Bler, kralj Jordana Abudulah II od Jordana, predsednik Kenije Uhuru Kenijati, predesednik Rusije Vladimir Putin, premijer Češke Andrej Babiš, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, pevačica Šakira.

Javne ličnosti ofšor račune najčešće koriste za tajne transakcije i upravljanje velikom količinom novca, kako bi sakrile svoje pravo bogatstvo.

Milioni procurelih dokumenata otkrivaju koliko su međunarodni tajni ofšor poslovi upleteni u globalnu finasijsku politiku, piše Dojče vele.

Bivši britanski premijer Toni Bler decenijama se zalagao za plaćanje poreza, a procureli papiri pokazuju da bi on i njegova supruga mogli da budu vlasnici zgrade vredne 7,6 miliona evra za čiju kupovinu nisu platili porez.

Blerovi su naime kupili akcije ofšor kompanije od porodice ministra turizma Bahreina Zajeda bin Rašida al-Zajanija, a ne zgradu diretkno, i time izbegli plaćanje poreza na imovinu u iznosu od 400.000 dolara, otkrivaju procurela dokumenta.

Bler i Zajani u početku nisu znali da međusobno sklapaju poslove. Čeri Bler je rekla da njen muž nije učestovavao u transakciji. Ova ofšor kompanija je sada zatvorena.

Ime českog premijera Andreja Babiša, milijardera koji je svoj uticaj gradio na obećanju da će slomiti korupciju, takođe se nalazi na „Panamskim papirima“.

Nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *