PROCURILI DETALJI Naredba Kremlja: Tijela ruskih vojnika zakopati u masovne grobnice ili spaljivati na terenu

190

Oružane snage Ukrajine objavile su poverljivu naredbu od 26. februara koju navodno potpisuje zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksej Krivoručko.

U njoj, kako tvrde oružane snage Ukrajine, stoji da se ruski vojnici, koji su poginuli tokom agresije na Ukrajinu, sahranjuju u masovnim grobnicama uključujući u Bjelorusiji ili da se njihova tijela kremiraju.

Naredba se sastoji od četiri člana u kojima je detaljno objašnjen protokol za ruske vojnike koji učestvuju iu invaziji na Ukrajinu.

“Od 1. marta 2022. godine sve legitimacije vojnika koji učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini, uključujući pasoše, vojne knjižice, i ‘identifikacijske ogrlice treba skinuti sa njih- U najkraćem roku organizovati evakuaciju leševa vojnika Ruske Federacije sa teritorije na kojoj se odvija specijalna operacija”, stoji u prva dva člana naredbe.U naredna dva člana pojašnjen je postupak tretmana tijela poginulih ruskih vojnika.

“Počevši od 1. marta 2022. godine, tajno tokom noći, izvršiti evakuaciju tijela pripadnika vojske Ruske Federacije u baze i sahranjivanje u masovne grobnice, uključujući u Bjelorusiji i evidentirati tijela po brojevima. Ukoliko evakuacija tijela poginulih pripadnika vojske Ruske Federacije bude nemoguća, počev od 1. marta 2022. godine, izvršiti njihovo uništavanje na licu mjesta”, stoji u naredna dva člana naredbe.

Dokument je objavljen na službenoj Facebook stranici Sjeverne operativne komande Oružanih snaga Ukrajine.

https://www.facebook.com/kommander.nord/posts/2092290710951716

Klix.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *