Projekat Evropske unije: Rožajskim drvoprerađivačima preko 400.000 eura podrške

110

Zajednička akcija za aktivne mjere zapošljavanja u drvoprerađivačkom sektoru u opštini Rožaje”- naziv je projekta koji će u narednim mjesecima realizovati rožajska lokalna samouprava u saradnji sa nevladinim organizacijama Centar za regionalni razvoj, Klaster drvoprerađivača i Udruženjem paraplegičara, saopšteno je iz te opštine.

“Dvanaestomjesečni program podržan je od strane Evropske unije a njegov cilj je pružanje podrške poslovanju mikro, malih i srednjih preduzeća u oblasti drvoprerade kroz dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava za nabavku opreme, te obuku i zapošljavanje radnika”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović naglasio je da će se kroz proces finansiranja nabavke opreme unaprijediti proizvodni kapaciteti i konkurentnost privrednih subjekta, a ujedno i kreirati ambijent za otvaranje novih radnih mjesta. On je istakao da je drvoprerada razvojna strateška grana Rožaja.

„Naglasiću da je drvoprerada naša dominantna razvojna grana. Rožaje posjeduje ogromne potencijale u toj oblasti. Mikro, mala i srednja preduzeća, kao sektor, čine najveći dio ukupnog broja poslodavaca u našoj opštini.

To nas je dodatno obavezalo da tražimo partnere koji će nam pomoći da sprovedemo određena ulaganja u taj dio lokalne proizvodnje “, izjavio je predsjednik i zahvalio se opštinskom timu i saradnicima na projektu na uspješno realizovanoj ideji.

Menadžer projekta, Fikret Kuč je na današnjoj pres konferenciji povodom prezentacije projekta najavio raspisivanje Javnog poziva za dodjelu finansijske podrške drvoprerađivačima.

„Finansijska podrška će iznositi do 30 000 eura za svako preduzeće. Biće dodijeljeno najmanje 10 grantova. Svaki korisnik podrške imaće obavezu da sprovede obuku za rad za najmanje tri osobe koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i da nakon toga dugoročno zaposli dva lica“, kazao je Kuč.

Sa pres konferencije je poručeno da je ukupna vrijednost projekta je 401.420,96 eura te da će se 85 odsto tog iznosa finansirati preko IPA programa.

“Poziv za podnošenje prijedloga projekata raspisan je u okviru IPA II – višegodišnjeg programa Evropske unije za Crnu Goru za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

Ugovorno tijelo Programa je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore – Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći. Realizacija projekta sprovodi se uz kontrolu i saglasnost Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Projektnim aktivnostima predviđeno je i kreiranje zajedničkog sajta na kojem će svi rožajski drvoprerađivači moći da predstave svoju ponudu.

cdm.me
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *