Prokoško jezero – Skriveni raj naše zemlje (Video, foto)

Prokoško jezero smješteno je na planini Vranici i leži na 1636 metara nadmorske visine. Nalazi se veoma blizu Fojnice od koje je udaljeno oko 22 kilometra. Jezero je poznato i po tome što su na njemu pronađene endemične vrste flore i faune, a postoji čak i priča da se u njemu još uvijek nalazi endemični primjerak vodozemca tritona.

Često kada pričamo o Bosni i Hercegovini, spominjemo tu nevjerovatnu prirodu kojom se toliko ponosimo. Pričamo o jezerima i rijekama. Vodopadima i planinama od kojih zastaje dah. A nekako mi se čini, da ta priroda, nigdje ne dolazi toliko do izražaja, kao ovdje. Zaista to mislim.

Ovo je bez dileme jedna od najljepših mjesta u prirodi koje sam imao priliku da vidim u Bosni i Hercegovini i jedno od rijetkih gdje možete da uživate u čistoj i gotovo netaknutoj prirodi, a opet imate sav komfor koji vam je potreban. Naime, noćenje u prelijepim vikendicama koje vidite ispod, možete pronaći za oko 50 -70 KM, a u nju može da stane i do 10 ljudi. Vikendice su zaista lijepo sređene i opremljene, sa svim potrebnim sadržajem koji vam može trebati kao i jako dobrim grijanjem, jer noći na planini koliko god posebne bile, često su dosta hladne.

Prokoško jezero panorama

A kada ujutro ustane, umijete se hladnom izvorskom vodom i izađete napolje, dočekaće vas pravi mali raj. Postoji li nešto ljepše nego probuditi se uz pogled poput ovog, sjesti na drvene klupe, izvaditi hranu koju ste spremili i doručkovati sa dragim prijateljima, uživajući u svoj ovoj ljepoti.

Iako smo nosili svoju hranu i roštiljali ovdje, lokalci će vas ponuditi domaćim sirom i kajmakom, pitom ili hljebom ispod sača, tako da se ne morate previše opterećivati oko toga.

Šta još možete raditi dok ste ovdje?

Planina Vranica

Jedna od aktivnosti koju svakako preporučujem je penjanje na planinu Vranicu i osvajanje nekoliko njenih vrhova, koji se nalaze zaista blizu jedan drugog. Kako ste već prilično visoko, neće vam trebati duže od dva sata da popnete vrh viši od 2000 metara, a uspon zaista nije težak, te tokom čitave šetnje, imate priliku da uživate u prelijepoj prirodi koja vas okružuje sa svih strana.

Mi smo popeli dva vrha, Krstac i Nadkrstac, koji predstavlja i najviši vrh Vranice, sa visinom od 2112 metara. Ovo je isto tako i peti najviši vrh u našoj zemlji.

Vrh Nadkrstac

Nepristupačan makadam

Vjerovatno jedini problem vezan za posjetu Prokoškom jezeru je jako loš makadam u dužini od 18 kilometara, za koji nam je trebalo više od sat vremena da ga pređemo. Mislim da je ovo najlošiji put na koji sam naišao u našoj zemlji.

Svakako vam preporučujem da ukoliko imate mogućnost, dođete sa nekim terenskim autom, ali ukoliko to nije opcija, veliki broj vlasnika vikendica, ponudiće vam da vas oni za određen iznos, pokupe u Fojnici i vrate nazad. Nama su tražili 70 KM, ali smo se mi ipak odlučili da idemo svojim autom.

Možda i zbog ovoga, Prokoško jezero ne posjećuje veliki broj turista. Zato kada ste ovdje, imaćete osjećaj da imate svu ovu nevjerovatnu prirodu samo za sebe, što i nije tako loše, zar ne? Možda bi pravljenje makadama olakšalo dolazak ljudima ovdje i popularizovalo ovo mjesto, ali dok je ovako, nekako ima svoj posebni šmek.

Da li ste do sada posjetili jezero i kakva su vaša iskustva? Da li imate još neku preporuku vezano za posjetu?

www.riopricesaputovanja.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.