Proljetna toplina otkrila razmjere ruskih laži o poginulim vojnicima: ‘Ne znam što ćemo s tijelima‘

Rusija tvrdi da je ubijeno 498 njezinih vojnika. SAD i NATO tvrde da se radi o između tri i 10 tisuća

Ruski se državni mediji i dalje drže priče da je u ratu u Ukrajini do sada preminulo ”samo” 498 Rusa, a vijesti o sahranama tih osoba u Rusiji praktički nema

Proljeće je stiglo na jug Ukrajine. Pored topline i uobičajenih vjesnika, građani Mikolajiva i područja oko grada to su primijetili po mirisu trupala. Trupala ruskih vojnika razasutih posvuda. Trupala koja su postala vrlo ozbiljan problem. Guverner Mikolajivske oblasti Vitalij Kim prošle je subote pozvao stanovnike oblasti da pomognu sakupiti ih i staviti u vreće. “Nismo zvijeri, zar ne?”, zamolio ih je Kim.

Mikolajiv je bio jedan od prvih većih ukrajinskih gradova koje su Rusi napali nakon što je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin 24. veljače odlučio napasti tu zemlju. Nakon što su ruske trupe upale u centar grada, ukrajinski su ih vojnici otamo otjerali. Agresor je iza sebe ostavio uništene tenkove i oklopna vozila. Bitka za Mikolajiv još uvijek traje i ne zna se koliko dugo će Ukrajinci moći odolijevati ruskim napadima.

“Orci su se povukli i spaljena tijela svojih kolega ostavili na bojištu”, rekao je Kim, referirajući se na čudovišta iz priče “Gospodar Prstenova” slavnog engleskog pisca Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Kim je CNN-u poslao fotografije napuštenih trupala. “Ima ih na stotine diljem regije”, dodao je guverner Mikolajivske oblasti.

Kim je zatražio da se tijela stave u hladnjake i pošalju u Rusiju kako bi ih se identificiralo. Još uvijek se, međutim, ne zna kako će se tijela vratiti u Rusiju, a rat u Ukrajini traje skoro mjesec dana. Rusija od samog početka rata strogo kontrolira distribuciju informacija o šteti koju trpi u ratu, što ljudskoj, što mehaničkoj. Svojih građanima ne dopušta čitanje zapadnih medija i društvenih mreža poput Facebooka i Twittera.

Novine su se pozvale na podatke Ministarstva obrane, a kasnije povukle tu vijest. Tabloid je rekao da je hakiran te da broj poginulih Rusa nepotvrđen. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak da je Moskva na samom početku sukoba odlučila da neće otkrivati koliko je ljudi izgubila u ratu.

Američki dužnosnici i dužnosnici Sjevernoatlantskog saveza CNN-u su rekli da se procjenjuje da je Rusija tijekom rata u Ukrajini izgubila između 3000 i 10.000 vojnika i drugog osoblja. Ukrajinci pak tvrde da se radi o više od 15 tisuća smrtno stradalih, no CNN tu brojku nije uspio potvrditi.

Fotografija poginulog ruskog vojnika kojeg prekrio snijeg, a koju je nedaleko od Harkiva snimio fotoreporter The New York Timesa Tyler Hicks možda najbolje opisuje odnos Rusa prema svojim vojnicima te prema njihovim obiteljima koje žele znati jesu li živi ili ne. Što se Kremlja tiče, oni nemaju ni lice, ni ime.

Ukrajinska je vlada ustvrdila da su Rusi na bojište poslali mobilne krematorije kako bi spalili poginule. “Neće majkama reći da su im djeca ovdje umrla”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski 3. ožujka. Ukrajinske su željeznice istog dana rekle da su ukrajinskoj vojsci dale 20 vagona-hladnjača kako bi s bojišta mogla ukloniti trupla ruskih vojnika. Ukrajina tvrdi da joj se Rusija još uvijek nije javila kako bi od nje zatražila da joj pošalje tijela svojih vojnika.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal i čelnik Međunarodnog odbora Crvenog križa Peter Maurer u četvrtak su razgovarali o problemu sakupljanja i identificiranja ruskih vojnika. Crveni križ za sada nije potvrdio pomaže li Ukrajincima da sakupe tijela ruskih vojnika i vrate ih u njihovu domovinu.

Radio Slobodna Europa/Radio Sloboda prošlog je tjedna objavio da su mrtvačnice na jugu Bjelorusije prepune, a ukrajinski medij The Kyiv Independent ustvrdio je da je dio ruskih vojnika sahranjen u neoznačenim grobovima, i to bez ikakvih službenih dokumenata preko kojih bi ih se moglo identificirati.

Jutarnji.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.