PROSVJETNA INSPEKCIJA: Sliku Svetog Save ukloniti u roku od sedam dana

113

“Članom 5 opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju propisano je da u javnoj ustanovi i u ustanovi kojoj je dodijeljena koncesija za izvođenje javno važećeg obrazovnog programa, obrazovanje i vaspitanje su svjetovnog karaktera”

Prosvjetna inspekcija naredila je vršiteljki dužnosti direktora kotorske Gimnazije Slavici Stupić da u roku od sedam dana ukloni sliku Svetog Save koja se nalazi u kabinetu za crnogorski, srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost.

Prema rješenju od 14. oktobra, u koje su “Vijesti” imale uvid, direktorki škole je naloženo i da “u zakonskom roku, pisanim putem obavijesti prosvjetnu inspektorku o tome da li je naređena mjera izvršena”.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ranije je prijavio Prosvjetnoj inspekciji da se, prema pritužbi jednog od roditelja, u jednom od kabineta kotorske Gimnazije nalazi i slika Svetog Save.

Prosvjetna inspekcija već je donijela rešenje, prema kojem je Stupić trebalo da ukloni sliku iz kabineta broj 201.

Vršiteljka dužnosti direktora to, međutim, nije uradila.

“Članom 5 opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju propisano je da u javnoj ustanovi i u ustanovi kojoj je dodijeljena koncesija za izvođenje javno važećeg obrazovnog programa, obrazovanje i vaspitanje su svjetovnog karaktera.

Savom 2 istog člana propisano je da tim ustanovama nije dozvoljeno religijsko djelovanje…Članom 83 propisano je da se direktor javne ustanove može razriješiti ako dozvoli političko organizovanje i djelovanje ili religijsko djelovanje u ustanovi javnog obrazovanja”, stoji u zapisniku.

U rješenju se navodi da je prosvjetnoj inspektorki 12. oktobra dostavljena izjava v.d. direktorke a u vezi sa ranjim izjašnjenjem.

“Navodi iz izjave nisu od uticaja za promjenu odluke inspektorke… Članom 82 opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju propisane su nadležnosti direktora škole, koji sve poslove obavlja u skladu sa Zakonom i opštim aktom ustanove, dok su članom 83 istog Zakona propisano uslovi za razrešenje, između ostalog, i ako ne izvrši rješenje inspektora”, stoji u posljednjem rješenju Prosvjetne inspekcije.

Stupić je prethodno saopštila da dok je ona načelu škole slika Svetog Save ostaje u kabinetu 201, a u tome je podržalo i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

CGO je nakon prvog rješenja Prosvjetne inspekcije uputio inicijativu Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta da to Ministarstvo, u okviru svojih nadležnosti, naloži uklanjanje religijskih obilježja u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori.

U CGO smatraju da je obaveza svih institucija da doprinesu poštovanju Ustava i zakona, i očuvanju građanskog karaktera države.

Tina Popović, Vijesti.me
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *