Protesti u Iranu zbog smrti žene, Iranke se šišaju i skidaju hidžab /VIDEO/

71

Širom Irana danima traju protesti zbog smrti 22-godišnje Mashe Amini koju je prošle sedmice pritvorila “policija za moral” zbog nošenja “neadekvatnog“ hidžaba, a koja je u pritvoru preminula nakon srčanog udara. Iračani se sukobljavaju s policijom, a žene se šišaju kosu, skidaju hidžab i pale marame.

Brojna videa objavljena su na društvenim mrežama.

@nikaazarriii #mahsaamini #iran #persiantiktok ♬ original sound – em🤍

Do sada je u protestima poginulo osam osoba, uključujući pripadnika policije i provladinog pripadnika milicije.

@viceworldnews A woman cut her hair in front of crowds of people in Iran as protests continued following the death of Mahsa Amini. #iran #tehran #hijab #mahsaamini #womensrights #womenoftiktok #hijabian #iranian #protest #hairtok ♬ original sound – VICE World News

Protesti, koji su bili koncentrisani u sjeverozapadnim regijama Irana naseljenim Kurdima, proširili su se na najmanje 50 gradova i mjesta širom zemlje i najveći su od vala demonstracija 2019. zbog povećanja cijena benzina.

@parisamansourie #مهسا_امينى #مهساامینی #mahsaamini #iran #sos ♬ original sound – em🤍

U izvještajima kurdske grupe za ljudska prava Hengaw, koje Reuters nije mogao provjeriti, navodi se da je ubijeno 10 demonstranata. Troje je umrlo u srijedu, dodajući sedam osoba za koje je grupa rekla da su ih ubile snage sigurnosti, piše Reuters.

@skynews Iranian #women are burning their headscarves and cutting their hair amid #protests across the country following the death of a young woman in custody #Iran #police ♬ original sound – Sky News

Zvaničnici su negirali da su snage sigurnosti ubile demonstrante, sugerirajući da su ih možda ubili naoružani disidenti.

Foto: Twitter

Video snimci dijeljeni na društvenim mrežama prikazuju demonstrante kako oštećuju simbole Islamske Republike i sukobljavaju se sa sigurnosnim snagama.

Objavljeni su i snimci gdje žene u znak protesta skidaju hidžab, pale marame i šišaju kosu.

@ajplus Thousands of Iranians have taken to the streets to demand women’s rights. ⁣ ⁣ #Iran #IranProtests #MahsaAmini #MoralityPolice #Hijab #IranProtest #JusticeForMahsaAmini #WomensRights ♬ Inspirational Background Music ( warm, motivation, determined, cinematic ) – four_track

N1
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.