PROTESTI U NIKŠIĆU Matija Bećković je nesporna ekspozitura velikosrpskog nacionalizma i javni resursi

139

Fanovi Bećkovića, koji su na književno veče došli pravo sa protesta protiv najavljenog izglasavanja nepovjerenja aktuelnoj Vladi, pjevali su srpske nacionalističke pjesme, vrijeđali aktiviste nazivajući ih ustašama i na kraju ih gađali kamenjem.

Uprkos tome što nijesu dobili priliku da se obrate Bećkoviću tokom književne večeri, okupljeni aktivisti poručili su mu da će ga Crna Gora i crnogorski narod suprotno njegovom uvjerenju, nadživjeti.

“U ime mladih Nikšića i Crne Gore poručujem svima da ne pristajemo, da ne prihvatamo, i da se ne mirimo sa vašom namjerom da mlade u Crnoj Gori proizvedete u nacionaliste”, kazao je omladinski radnik Ivan Perunović.

Dosta je, ističe on, sa negiranjem tuđih identiteta.

„Dosta je sa negiranjem krvavog bijelog terora 1918. Dosta je sa negiranjem razližitih zločina i genocida u Srebrenici. Dosta je mržnje! Matija Bećkoviću crnogorska mladost će nadživjeti i pobijediti tvoju izdaju“, poručio je Perunović.

Građanska aktivistkinja i odbornica u SO Nikšić Jelena Marković kazala je da Crna Gora „nije svetosavska nego građanska, sekularna, suverena, evropska i pripada svima“.

Ovđe smo danas, navodi Marković, da skrenemo pažnju na one koji smišljeno i manipulacijama negiraju ljudska prava i poništavaju nesporne istorijske i pravne činjenice.

„Matija Bećković je nesporna ekspozitura velikosrpskog nacionalizma i javni resursi, poput Narodnog pozorišta, koje pripada svim građanima ne smije i ne treba biti korišćeno za njegovu promociju bilo koje vrste“, podvukla je Marković i dodala da Opština Nikšić ne može biti domaćin onima koji negiraju Crnu Goru i njen identitet.

„Matija Bećkoviću, kako stvari stoje, i sam vidiš, nadživjećete Crna Gora i crnogorski narod. Živjela slobodna, građanska i sekularna Crna Gora“, poručila je Marković.

Aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković kazao je da su došli na događaj koji organizuje lokalna samouprava u javnom prostoru koji pripada svima.

Zeković napominje da se do sada nije dešavalo da lokalna vlast na nivou zvaničnog praznika obilježava slavu iz vjerskog kalendara bilo koje vjerske zajednice.

„Naša je obaveza da danas budemo ovđe kako bi zaustavili dalje negiranje crnogorske nacije, crnogorskog identiteta i građanske i multukulturalne Crne Gore. Svi oni koji brane ljudska prava imaju obavezu da skrenu pažnju kada se dešava kršenje ljudskih prava, posebno onda kada se falsifikuju i negiraju činjenice i identiteti.

Crkva Srbije je jasno sapštila da građani Crne Gore i njihovi izabrani predstavnici u Skupštini, nemaju pravo na samostalno odlučivanje, na slobodu izbora i na slobodu mišljenja i izražavanja. Srpska pravoslavna crkva je jasno saopštila da država Crna Gora ne može imati vlast koja je bez njenog blagoslova i nema pravo na vlast koja nije iznikla u svetosavlju i dogovorena u okvirima Crkve Srbije“, podsjeća Zeković.

Ističe kako je nesporno da klizimo u „svojevrsni svetosavski totalitarizam jer aktuelni režim i Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori su u totalnom jedinstvu, postaju jedno“.

„Gradonačelnik i vlasti opštine Nikšić su nas uvjerili da se ta simbioza pojačno i ubrzano sprovodi. Zato odavde jasno poručujemo nećemo nikada prihvatiti niti pristati na svetosavski totalitarizam. Poručujemo da ćemo braniti i odbraniti demokratiju i slobodu, sačuvati suverenu i sekularnu Crnu Goru“, naglasio je Zeković.

On je u ime okupljenih aktivista iz Nikišća pozvao sve građane Crne Gore, bez obzira na njihovu vjeru, narodnost i politička uvjerenja da pokažu zajedništvo i jedinstvo u odbrani mira, građanske sloge i vrijednosti 21. maja.

Organizatori književne večeri su javne ustanove za kulturu, Zahumlje i Nikšićko pozorište, a pokrovitelj je Opština Nikšić.

„Akademika Matiju Bećkovića u ime grada Nikšića pozdraviće gradonačelnik Marko Kovačević i direktor JU Zahumlje, dr Miodrag Čizmović dok će voditelj večeri biti pjesnikinja Milica Bakrač“, navodi se u najavi.

portalanalitika.me
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *