Provjerite jeste li upisani u birački spisak

121

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvalo je danas građane da provjere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak (JBS) i da li su im podaci tačni kako bi mogli da ostvare biračko pravo.

Uvid se može izvršiti neposredno u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi u kojoj gradjanin ima prebivalište, odnosno boravište za interno raseljena lica, kao i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva – https://upit.birackispisak.gov.rs/

Prema posljednjim podacima sa tog sajta, pravo glasa na predstojećim parlamentarnim i predsjedničkim izborima ima 88.576 građana Novog Pazara, 31.653 Tutina i 27.006 Sjenice.

U birački spisak se upisuju punoljetni i poslovno sposobni državljani Srbije, odnosno lica koja imaju biračko pravo – prema mjestu prebivališta, odnosno mjestu boravišta za interno raseljena lica.

Postupak upisa, promena (izmena, dopuna ili ispravka) i brisanja iz biračkog spiska sprovodi se po službenoj dužnosti ili na zahtjev građana.

Građani zahtjev za promjenu u biračkom spisku podnosi opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mjestu prebivališta, odnosno mjestu boravišta za interno raseljena lica.

Ministarstvo obavještava birače koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 12. marta 2022. godine u ponoć), mogu podnijeti zahtjev da se u JBS upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Izvor: Radipstoplus.com
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *