Prva hidroelektana na Ibru kod Raške, planirane još tri

138

Na rijeci Ibar, u blizini Raške, završena je gradnja prve male hidroelektrane na ovoj rijeci. Za nju je početkom ove godine izdata i upotrebna dozvola. Prema prostornom planu opštine Raška, predviđeno je da se na Ibru, sagrade još tri male hidroelektrane. Aktivisti koji se bave očuvanjem rijeka kažu da nisu sigurni kako će se nakon toga ponašati obale Ibra, jer je riječ o snažnoj planinskoj rijeci.

Mala hidroelektrana „Pavlica“ nalazi se u blizini istoimenog manastira koji je sagrađen prije doba Nemanjića. Riječ je o prvoj hidroelektrano na Ibru poslije 45 godina, i trenutka kada je sagrađena brana Gazivode.

Rijeka je pregrađena ustavom visine pet metara. Iznad nje se formiralo akumulaciono jezero, ali ispod nje izgleda drugačije. Uprkos objašnjenjima i tvrdnjama stručnjaka da njena gradnja nizvodno neće štetiti biljnom i životinjskom svijetu, kod mještana Raške i prolaznika ibarskom magistralom, prizor da se rijeka Ibar može preskočiti, ipak nailazi na negodovanje. Iz Odeljenja za urbanizam kažu da je riječ o nanosima pijeska.

Predračunska cijena radova iznosila je 700 miliona dinara. U građevinskoj dozvoli, u koju smo imali uvid, piše da je riječ o brani sa betonskim prelivnim pragom sa kontrolisanim prelivom. Početkom godine završena je posljednja faza. Dobijena je upotrebna dozvola. Tako je sada MHE „Pavlica“ spremna za proizvodnju i prodaju struje.

„Investitoru, preduzeću MHE „Pavlica“ iz Beograda 2018. godine, izdata je građevinska dozvola, nakon što su podnijeli usaglašen zahtjev. Što se tiče biodiverziteta, dostavljeni su uslovi zaštite od nadležnih institucija koje investitor mora ispoštovati. Za to su nadležne vodoprivredna i inspekcija za zaštitu životne sredine“, navodi se u odgovoru Odjeljenja za urbanizam u Raški.

Ljubiša Jovašević iz Kraljeva koji je svojevremeno dok je bio dio gradske vlasti u Kraljevu, uticao na zaustavljanje gradnje brana na Ibru, čiji je projekat predstavila italjanska firma „Seći energija“, kaže da je riječ o planinskoj rijeci, i da se postavlja pitanje da li će obale izdržati njene snažne nalete.

„Ibar je bujična rijeka i ima dosta nanosa koje vuče sa sobom. Vrlo brzo će ta jezera koja se prave biti zasuta nanosima. A čišćenje će biti tri do pet skuplje nego podizanje brane. S druge strane imate mogućnost kapilarnog penjanja vode i urušavanje obala“, kaže Jovašević.

Zanimljivo je da prema informacija iz opštinske uprave u Raški, u toku trajanja javnog uvida, nije bilo primjedbi na Urbanistički projekat niti je bilo zainteresovanih da izvrše uvid u taj plan. Ali, ono što nam nije rečeno, jeste da je javni uvid sproveden još 2014. godine, tri godine prije nego što je sadašnja firma MHE „Pavlica“ dobila dozvolu.

„Vrlo dobro znate kako se rade javne primjedbe, i kako se zakazuju. Vrlo mali broj ljudi za njih čuje. Odbornici u lokalnim samoupravama nemaju potrebu da obavijeste građanstvo, jer svi su vezani partijski za neku takvu ideju. Zato ti projekti olako prolaze. Kad se završe ti projekti, onda bude sve kasno“, kazao je Ljubiša Jovašević.

Po republičkom katastru mini hidroelektrana predviđene su još tri lokacije za izgradnju. Kako kažu u Odjeljenju za urbanizam u Raški, samo još jedna elektrana ima svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju, ali ona nije započeta.

nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *