PRVA ŠUMA POD VODOM Raj za ronioce i morski svijet nalazi se u sklopu čuvenog odmarališta (FOTO)

170

Ova nesvakidašnja šuma predstavlja deo Muzeja podvodnih skulptura Aja Napa poznatog kao MUSAN, britanskog umetnika Džejsona deKairesa Tejlora. Milion evra vredna instalacija nalazi se kod plaže Pernera na Kipru u sklopu čuvenog odmarališta Aja Napa.

FOTO: MUSAN JASON DECAIRES TAYLOR / PROFIMEDIA

Međutim, nisu ovi radovi samo zabava za znatiželjne i one sa umetničkim okom, ova postavka sa 93 umetničkih dela zapravo je i raj za mnoga morska stvorenja. Kako njeni tvorci kažu, ona nije tu da naruši biljni i životinjski svet pod vodom već da razvije biodiverzitet u ovom okruženju.

FOTO: MUSAN JASON DECAIRES TAYLOR / PROFIMEDIA

Svaka skulptura inspirisana je prirodom i humanošću. Oblikovane su i stvarane uz pomoć materijala koji treba da privuku stanovnike morskog sveta i nisu štetne po okolinu.

FOTO: MUSAN JASON DECAIRES TAYLOR / PROFIMEDIA

Postavljane su na različitim dubinama, kako bi na svakom nivou pružile raznovrsnost i plivačima ali i podvodnim stanovnicima. Nalaze se u peščanom delu, na samo 200 metara od obale. Napravljeno je tako da se ovim podvodnim svetom mogu “prošetati” i iskusni ronioci ali i plivači sa maskama za ronjenje.

FOTO: MUSAN JASON DECAIRES TAYLOR / PROFIMEDIA

Ovo nije prvi podvodni skulpturalni muzej Tajlera. Do sada je izlagao u Baliju, Meksiku, a sve to u cilju širenja ekološke svesnosti i podizanja pažnje ka ugroženom morskom svetu. Njegovi radovi uvek privuku pažnju javnosti i neretko se tiču i drugih društvenih pitanja kao što su problemi sa kojima se suočavaju migranti na svom putu.

Blic.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *