Prva žena iz Saudijske Arabije koja je sebi kupila Ferari

115

Ženama je u Saudijskoj Arabiji bilo zabranjeno da voze sve do 2018. ali to nije ugušilo strast lepe Asil Al-Hamad prema automobilima i motosportu.

Žene u Saudijskoj Arabiji se iz dana u dan bore za svoja prava. Često nevidljive ostatku sveta, one polako i oprezno biju svoje najvažnije bitke. Neke od njih su već otvorile vrata nekim novim generacijama, a jedna od njih je i Asil Al-Hamad, prva saudijska vozačica Formule 1.

1.

Aseel Al-Hamad
Foto: FLORENT GOODEN / AFP / Profimedia

Asil je diplomirala dizajn enterijera na univerzitetu u Rijadu, a završila je i master studije. Osnovala je inženjering i dizajn kompaniju 2009. godine. Njena firma je izvela više od 40 velikih projekata.

Prva je žena u Saudijskoj Arabiji koja je kupila Ferrari. Nabavila ga je u inostranstvu i to u trenutku kad je ženama u njenoj zemlji bilo gotovo nemoguće da poseduju svoj automobil. Počela je da se trka samostalno i pomogla je Saudijskoj Arabiji da dospe na mapu kao destinacija Gran pri događaja Formule 1.

Međunarodna automobilska federacija je izabrala baš nju da predstavlja žene iz Saudijske arabije u motosportu, pa je postala prva žena članica tog borda.

Aseel Al-Hamad
Foto: Manuel Goria/Sutton Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Želja joj je da se što više žena otisne u motosport.

Osim brzine i trka, i dalje je posvećena svojoj primarnij ljubavi – dizajnu enterijera i arhitekturi.

„Jako me inspiriše minimalizam, to nije lakši dizajnerski proces jer je kvalitativno veći izazov, posebno kad pričamo o izboru materijala i prikazivanju lepote uz pomoć skrivene jednostavnosti“, kaže ona.

https://www.instagram.com/p/CRPxN8ehS2M/

Osim estetske, Al Hamad je primetila još neke razlike u domovima svojih sugrađana.

„Ranije smo imali dve formalne dnevne sobe, jednu za žene, drugu za muškarce. Sada mi traže da dizajniram jedinstven dnevni prostor za bliske prijatelje i porodice“, kaže ona. Objašnjava i da su mlađe generacije Arapa više fokusirane na kvalitetan lajfstajl i zabavu.

 

 

Njena poruka za žene koje imaju velike planove je da idu korak po korak.

„Ako sagledaš ceo svoj plan sa te distance i vidiš da će biti komplikovan, to će te poklopiti. Pravi male korake i nikada se ne fokusiraj na krajnji rezultat. Primetićeš da ti se snovi ostvaruju dok naporno radiš i nikad ne gubi nadu. Verujem i da je život kao trka i da svako može postati šampion.“

Nova.rs.,
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *