Puna podrška Angele Merkel visokom predstavniku u BiH

123

Novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit danas je u Berlinu dobio punu podršku njemačke kancelarke Angele Merkel.

Na poziv njemačke kancelarke, Šmit se u srijedu sastao s njom u Berlinu, a razgovarali su o trenutnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR).

„Kancelarka Merkel osigurala je punu podršku Savezne vlade za obavljanje važne međunarodne funkcije visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu“, navedeno je.

Tokom razgovora fokus je bio na reformama potrebnim za napredovanje BiH u okviru procesa evroatlantskih integracija.

Visoki predstavnik Šmit iskoristio je priliku da se zahvali kancelarki Merkel na snažnoj podršci njemačke Vlade njegovom mandatu.

Portparol njemačke vlade saopštio je da je kancelarka Merkel primila i bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka.

Merkel je, kako se navodi u saopštenju, zahvalila Inzku za njegovo 12-godišnje angažovanje u BiH.

Sastanak njemačke kancelarke sa Šmitom i Inzkom događa se u trenutku velikih političkih tenzija u Bosni i Hercegovini, koje su uslijedile nakon Inzkove odluke da pri završetku mandata visokog predstavnika zakonski zabrani negiranje genocida i veličanje ratnih zločina i zločinaca u Bosni i Hercegovini.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *