Radim u Švajcarskoj i mjesečno zarađujem 6.000 franaka. Evo koliko mi ostane kada odbijem sve troškove

194

Švajcarska važi za jednu od najboljih zemalja za život, ne samo u Evropi, već i u svetu. Ipak, ne bi bila to što jeste da nije – skupa. Srbin Milan V. već godinama živi u Bernu, gde radi kao grafički dizajner za platu koja od 6.000 franaka, Pošto je često dobijao komentare tipa “tebi je lako, živiš u Švajcarskoj”, rešio je da otkrije koliko zaista košta život u ovoj zemlji.

“Plata od oko 6.000 franaka zvuči super, ali to je bruto iznos. Kada se odbije porez, ostane oko 4.700 franaka na računu. Najveća stavka je stan. Kirija u Švajcarskoj je sve samo ne jeftina, ali se i dalje više isplati nego da posedujete nekretninu, verovali ili ne, pošto su porezi na imovinu enormni (naravno, ukoliko niste multimilioner pa to možete finansijski da izdržite)”, objašnjava Milan.

S obzirom na to da je najam za stan u centru grada izrazito skup, odlučio se na život u predgrađu.

“Kirija za jednoiposoban stan je 1.500 franaka, što znači, da mi ostaje 3.200. Cena hrane u supermarketima je veća nego u Srbiji, a o restoranima da ne pričam. Trudim se da što više spremam hranu kod kuće, kako bih uštedeo novac, s obzirom da bih vrlo brzo bankrotirao da se hranim napolju. Na hranu mesečno potrošim oko 600 franaka (i to jer često kupujem namirnice na akciji), što znači da mi ostaje 2.600.

Cene interneta i za mobilni telefon se razlikuju od paketa do paketa, mene to skupa košta 160 evra, nakon čega mi ostaje 2.440. Na komunalije ide još oko 450 franaka na komunalije, nakon čega grubo ostajem na oko 2.000. Uz to, u Švajcarskoj je obavezno i zdravstveno osiguranje, koje ima nekoliko različitih paketa, pa birate u skladu sa potrebama i finansijskim mogućnostima. Ja sam odabrao paket koji je malo bolji od najosnovnijeg, i to me košta 300 franaka mesečno”, piše Milan na svom profilu na društvenoj mreži TikTok.

Sa preostalih 1.700 franaka, Milan izdvaja još par troškova.

“Naravno, frizer je takođe stavka koja uzima finu cifru. Šišanje je oko 40 franaka, a s obzirom da se šišam dvaput mesečno, to zadovoljstvo me košta 80 franaka. Uz to, na izlaske u bioskop, piće ili večeru s prijateljima mesečno potrošim još 200-300 franaka, tako da mi na kraju meseca ostane otprilike oko 1.300 franaka u džepu. Srećom, mahom se vozim biciklom, pa nemam troškove za automobil”, ističe Milan.

Ipak, uprkos velikim troškovima, ističe da je Švajcarska i dalje odlično mesto za život.

“Postoji mogućnost poslovnog napretka u svakom pogledu, a samim tim i većih primanja. Uz to, veliki broj kompanija isplaćuje i punu 13. platuPored toga, zemlja je izvanredno uređena, sve je jasno precizirano, zakon se poštuje, i nećete naići na nepredviđene i neprijatne situacije ukoliko poštujete sistem koji savršeno funkcioniše”, kaže Milan.

Blic.rs

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *