Rasim Ljajic

RASIM LJAJIĆ PROKOMENTARISAO NOVU VEĆINU U BNV: Mi smo cilj ostvarili kada smo pobjedili!

131

Iako je SDP, na čijem se čelu nalazi Rasim Ljajić, pobjedio na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), većinu su formirale Stranka pravde i pomirenja (SPP), koju predvodi Usame Zukorlić, i Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka, koju predvodi Sulejman Ugljanin.

SPP i SDA su u nedelju potpisale sporazum o formiranju većine u novom sazivu BNV-a, a nova predsjednica je Misala Pramenković iz redova SPP-a.

Rasim Ljajić, lider SDP-a, za Alo je prokomentarisao novoformirani savez i poručio da je njegova stranka ostvarila cilj time što je osvojila najviše glasova na nedavnim izborima.

Posle izbora dvije stvari su bile odlučujuće za ovakav scenario i ovaj novi saziv. Prvo, matematika, a drugo mržnja prema meni lično i SDP-u, prije svih od strane Ugljanina. U političkim smislu ovo je za nas pozitivan razvoj događaja, jer smo samo danas učlanili 17 dosadašnjih članova SDA – poručio je juče Ljajić za naš list.

Husein Memić, nosilac liste Sandžačke demokratske partije koja u BNV ima 12 većnika, poručio je da će oni biti civilizovana i konstruktivna opozicija koja će podržati sve što bude dobro.

On je na sjednici tog nacionalnog savjeta rekao da su imali intenzivne razgovore sa predstavnicima SPP i SDA Sandžaka, ali da nisu uspjeli da se dogovore.

– Nastavićemo da vodimo kulturu dijaloga, da mirimo narod. Mi nismo u obraćanjima, iako smo bili napadnuti, odgovarali, ni SPP ni SDA Sandžaka. Bićemo konstruktivna opozicija, imamo mnogo toga zajedničkog, prvi smo zagovarali jedinstvenu Islamsku zajednicu, a bez SDP-a nema jedinstvene Islamske zajednice – poručio je Memić i istakao da jedinstvena IZ mora da bude prioritet rada BNV-a.

– Ne želim da ovo Vijeće nastavi kontinuitet. Ovde treba da pričamo o kulturi, jeziku, informisanju, a ne o politici. Neka vam je sa srećom i u nama ćete imati konstruktivnu opoziciju – rekao je Memić i unaprijed čestitao Misali Pramenković izbor za predsjednicu.

Izvor:Alo
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *