Zaplijenjena dva tovara falsifikovane robe u vozilu kurirske službe

215

Carinici su početkom oktobra u dubinskim kontrolama sprovedenim u unutrašnjosti zemlje, na magistralnom putu Raška – Kraljevo, otkrili i spriječili da se putem kurirskih službi na tržištu nađu dva tovara falsifikovane robe u kojima se našlo 800 odevnih predmeta i 50 raznih mašina i alata.

U tovaru koji su 4. oktobra 2022. godine carinici otkrili u kombiju jedne kurirske službe našlo se 700 odevnih predmeta poznatih robnih marki u čiju se originalnost sumnja.

Najzastupljenija je bila sportska garderoba: trenerke, helanke, duksevi i jakne, a među njima se našlo i gotovo 300 kompleta dečjih trenerki.

Vozilo koje je u dubinskoj kontroli u blizina mesta Bogutovac zaustavio mobilni tim carinske službe, dopraćeno je do carinske ispostave Kraljevo, gdje uslijedio istovar i detaljan pregled.

Potvrđeno je da je kombi prevozio stranu robu bez dokaza o plaćenim dažbinama, kao i da se sumnja u povredu prava intelektualne svojine jer su na njoj uočene oznake svjetskih poznatih brendova ‘najk’, ‘adidas’, ‘riplej’ i dr.

Dan ranije, 3. oktobra 2022. godine, na istom mjestu, u blizini Bogutovca, na magistralnom putu Raška-Kraljevo, radi vanredne kontrole zaustavljen je još jedan kamion, ovoga puta druge poznate kurirske službe.

Detaljnom kontrolom tovara utvrđeno je da se u pošiljkama nalazi velika količina električnih mašina, alata i opreme, kao i tekstine robe stranog porekla, bez dokaza o plaćenim dažbinama.

U tovaru se našlo čak 50 raznih mašina i alata: agregata, hidrauličnih kompresora, dizel motora, dizalica, cirkulara, motornih testera, presa, aparata za varenje, mašina za ravnanje betona, pumpi za vodu, kao i više od 100 različitih odevnih predmeta sa oznakama poznatih proizvođača.

Sva sporna roba privremeno je zadržana do okončanja prekršajnih postupaka.

Kako trend kupovine robe preko interneta neprestano raste, kurirske pošiljke, vozila i distributivni magacini koji se koriste za dostavu te robe nerijetko se zloupotrebljavaju u svrhu krijumčarenja. Upravo zato carinska sužba ne zanemaruje taj fenomen, već ga doživljava kao dodatni izazov i deluje preventivno sve češćim kontrolama u unutrašnjosti teritorije.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *