Rasprava srpskih političara – Čanak: Aktuelna Vlada Crne Gore je gomila lažova; Dačić: Đukanović je srpski neprijatelj kada radi protiv SPC

127

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak poveli su žučnu raspravu u emisiji na televiziji Pink. Iako je tema bila 5. oktobar 2000. i pad Slobodana Miloševića, sagovornici emisije su se dotakli Crne Gore, Cetinja…

Čanak je istakao, komentarišući dešavanja na Cetinju, da je to bila „potreba da se izdemonstrira kako su prosrpske stranke preuzele vlast u Crnoj Gori, i to uz pomoć MCP, i sada najedanput moraju i Cetinje, koje je uvijek bilo simbol antifašizma i otpora takvim tendencijama“. Rekao je da je aktuelna Vlada Crne Gore gomila lažova, zato što su lagali da je bačen Molotovljev koktel na policiju.

Predsjednik Skupštine Srbije je rekao da je Đukanović „srpski neprijatelj“ kada radi protiv SPC.

U Jutarnjem na TV Pink, podsjetili su se događaja 4. i 5. septembra na Cetinju uoči ustoličenja mitropolita SPC Joanikija, nakon kojih je Dačić predložio da uhapse Čanka jer je bio na Cetinju i tražio da mu se zabrani ulazak u Crnu Goru.

Čanak je potom rekao da je on ranije tražio da se Dačiću zabrani ulazak u Srbiju jer je, kako kaže, najviše štete napravio toj zemlji.

Lider LSV je pitao Dačića kada je „Milo Đukanović počeo da radi antisrpske stvari“.

Dačić kaže prvo da se ne sjeća, ali onda ipak daje odgovor da je to bilo„kada se posvađao sa Miloševićem i Momirom Bulatovićem“. Čanak ga je potom pitao da li je od tada on (Đukanović) „antisrpski orjentisan“.

Predsjednik Skupštine Srbije na to kaže da ne zna i da nije „stručnjak za te oblasti, za Crnu Goru“.

„Išao si na Cetinje da dižeš tenzije, da se zabrani skup SPC. Nije ti tamo mjesto“, uzvratio je Dačić.

Čanak je podsjetio da mu je prije 30 godina tamo bilo mjesto, „na istom tom Cetinju i Dvorskom trgu, kada su demonstrirali protiv Dačića i Mila“.

„Milo se u međuvremenu promijenio, a ti nisi“, rekao je Čanak Dačiću.

Dačić kaže da je za Čanka „sramotno“ to što ide okolo i „pomaže svakom srpskom neprijatelju“.

„Nije ti teško da odeš do Cetinja i u Prištinu“, dodaje on.

Čanak je pitao Dačića – „Da li je Milo Đukanović srpski neprijatelj?“

„Kada radi protiv SPC jeste. Ono što je uradio sada je bilo suprotno nečemu u čemu je on učestvovao vjekovima unazad. Šta je bilo sporno ustoličenju mitropolita na Cetinju“, odgovorio je Dačić.

Čanak podsjeća da je 2013. godine, Milo Đukanović prvi put posle proglašenja nezavnisnosti Crne Gore dolazio u Srbiju, došao kod njega na večeru.

„Ti si onda napravio paniku – hoću ja da pravim večeru za Mila Đukanovića“, rekao je Čanak.

Dačić je rekao da je on bio domaćin Milu Đukanoviću.

„Milo Đukanović je došao u zvaničnu posjetu kao predsjednik Vlade Crne Gore, na poziv predsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića. Tu nema tajne. Slažem se, u to vrijeme nije bilo ovakvih tenzija“, rekao je Dačić.

Čanak je ocijenio da se ništa nije promijenio odnos u Crnoj Gori prema SPC od 2013. do danas.

„Desilo se sledeće. Ovo bi bila potreba da se na Cetinju izdemonstrira kako su prosrpske stranke preuzele vlast u Crnoj Gori, i to uz pomoć MCP, i sada najedanput moraju i Cetinje, koje je uvijek bilo simbol antifašizma i otpora takvim tendencijama“, istakao je on.

Dačić je rekao da se on uvijek zalagao da se u Crnoj Gori iznađe kompromis, koji ne bi dovodio do incidenata i rušenja političke stabilnosti. Nažalost, kaže, nije bilo razumijevanja za tako nešto.

Dačić se osvrnuo i na to koliko je Srba bilo u Vladi Crne Gore.

„U MVP jedan se izjašnjavao kao Srbin, to je sadašnji ministar Radulović. U službi Vlade Crne Gore nula. Gdje to može? Jedino što treba da nas interesuje je to pitanje, sve drugo je pitanje autonomne odluke njenh građana. Zato mislim da nije mjesto ni meni ni njemu da ide tamo“, kaže on.

Čanak je ponovio da je na Cetinju bio „sa mojim prijateljima sa kojima sam tamo učestvovao u demonstracijama protiv rata“.

Ističe da je aktuelna Vlada Crne Gore gomila lažova.

„Zato što su lagali da je bačen Molotovljev koktel na policiju, što nije tačno. Bačeno je suzavca više, nego na svim demonstracijama u Beogradu 90-ih. Pucali su gumenim mecima, bacali su šok bombe na ljude…“, rekao je Čanak.

Prekinuo ga je Dačić rekavši, kroz smijeh, „što te ne dohvatiše sa nekim pendrekom tamo, ova demokratska vlast nova“.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *