Rat Rusije protiv Ukrajine u kritičnoj fazi

204

Ukrajinska vojska pokrenula je kontranapad protiv ruskih snaga i ponovo zauzela još naselja u regiji Harkov, prenosi Anadolu Agency (AA).Ruske snage su se 1. marta približavale glavnom ukrajinskom gradu Kijevu, zauzele južni grad Herson, kao i ostale obližnje, uključujući Irpin i Buču. Također su preuzeli kontrolu nad Černobiljom na sjeveru Ukrajine, dok je Černihiv takođe bio napadnut. Opkoljeni su i istočni gradovi Harkov, Sumi i Mariupolj.

Mariupolj, na ukrajinskoj obali Azovskog mora, je u maju pao pod kontrolu Rusa.Do 15. juna ukrajinska vojska je ponovo zauzela regione oko Kijeva i Sumija te okolna mjesta na sjeveru.Ruske snage su uglavnom bile raspoređene u oblastima Harkova i Hersona.Ukrajina je 29. avgusta pokrenula kontranapad da oslobodi Herson i ponovo zauzela sela u regionu.

U septembru, ukrajinska vojska je pokrenula kontranapade kako bi povratila Harkov, drugi po veličini grad u zemlji.Pored većih gradova kao što su Izium, Balaklija i Kupjansk, administracija u Kijevu vratila je kontrolu nad više od 300 naselja.Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su njegove snage ovog mjeseca ponovo zauzele 6.000 kilometara kvadratnih teritorije, pozivajući Zapad da uvede dodatne sankcije Moskvi i ubrza isporuku naoružanja.​​​​​U međuvremenu, Rusija trenutno pod svojom kontrolom drži regiju Donbas, obalu Azovskog mora i Herson.

AA
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *