Reakcija Srbije povodom odluke Incka

144

Premijerka Ana Brnabić ocenila je kao lošu vest odluku odlazećeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka.

Njegovu odluku da nametne zabranu negiranja genocida Ana Brnabić je ocenila da će to još više udaljiti Sarajevo i Federaciju od RS i stavova Srpske.

“Mislim da je loša politička odluka”, rekla je Brnabićeva, u intervjuu za Tanjug, povodom odluke Incka da nametne dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, samo dodatno komplikuje situaciju u toj zemlji.
Prema njenim rečima, tom odlukom Incko će izložiti sve ljude u RS i zvaničnike Srpske još većem pritisku i dodala da je on tu odluku doneo sada, jer odlazi, a i zato što je želeo da ostavi to kao svoj spomenik, legat bez obzira na to šta će odluka doneti BiH.

“Mislim da je nepromišljena i neodgovorna odluka, posebno zato što ona predviđa i kaznu zatvora posebno za predstavnike institucija”, naglasila je ona.

Rekla je da je to nešto što će napraviti veliki problem.

“Nadam se da nisam u pravu, ali mislim da je neodgovorno da donosite tako važne zakone da niste razgovarali sa konstitutivnim narodima”, ukazala je ona.

Brnabićeva je istakla da se na drugoj strani Srbiji spočitava ako izvrši izmenu jednog člana zakona bez javne rasprave, a ovde je izvršeno nešto bez ikakve javne rasprave.

Ta odluka je, smatra, poniženje za sve koji žive u BiH.

“To građani BiH nisu zaslužili. Nije i ne sme biti demokratska norma”, poručila je Brnabićeva u opsežnom intervjuu na sve aktuelne teme, koji će na TV Tanjug biti emitovan u 19 časova .
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *